Szerda estétől tilos a megállás a József Attila utcában

2577

A solymári polgármesteri hivatal a következő közleményt adta ki:

Csütörtöktől a felfestések változnak, de a parkolás rendje változatlan marad a József Attila utcában.

A József Attila utcában való biztonságos közlekedés érdekében az Önkormányzat pár éve kialakította azt a koncepciót, mely szerint a várakozás csak a lefele vezető oldalon engedélyezett, ott is csak egyes szakaszokon, így „öblök” keletkeznek a gépkocsik között, ahol a buszok és más járművek elférnek egymás mellett.

Azonban ezen a felfestésen az Útügyi Előírások 31. pontja figyelembe vételével módosítani szükséges, aminek az is eredménye lesz, hogy a KRESZ (1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet) megállásra vonatkozó szabályai jobban érvényesíthetőek lesznek.

A változtatás során az autók várakozásra kijelölt helyeinek felfestését megszüntetjük, ezzel egyidejűleg az út közepén terelővonalat (szaggatott vonal) illetve záróvonalat (folyamatos csík) festenek fel. A terelővonalas részeknél szabad lesz várakozni, a záróvonal mellett pedig tilos. A KRESZ  40. § (5) bekezdés b) pontja szerint ugyanis tilos megállni „ahol a jármű és az úttesten levő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad” – márpedig a József Attila utca sávszélességei ezt nem teszik lehetővé.

Sokan nem tudják, de a járdán — részben vagy teljes terjedelemben — csak akkor szabad megállni, ha azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi és a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg. Mostantól a járdára festett folytonos fehér vonal jelzi majd azt a határt, ameddig a járművek a járdának az úttest felőli részét várakozás céljára igénybe vehetik. Azt szerencsére mindenki tudja, hogy a kapubehajtókban tilos várakozni, bár sajnos Solymáron is sűrűn előfordul, hogy „csak néhány percre” odaáll járművével egy-egy autós, ellehetetlenítve ezzel az ott lakók közlekedését.

A munkálatok idején, szerda estétől csütörtök délig a József Attila utca mindkét oldalán végig tilos lesz a megállás.

Nagyon bízunk abban, hogy ezzel a megváltozó felfestéssel minden régi és új szabálynak megfelelően, hatékonyan tudjuk a folyamatos és biztonságos közlekedést fenntartani az egyik legforgalmasabb belső utunkon.