Solymáriak Európa legnagyobb folklór fesztiválján

1831
Fotó és videó: Kárpáti Zsuzsanna

A solymári Herbstrosen Tánccsoport már több sikeres fellépésen van túl a finnországi Turkuban, az Europeade fesztiválon. A város élete négy napig a táncról szól.  Európa legnagyobb folklór fesztiválja július 26-tól 30-ig tart. A fesztivált ötvennegyedik alkalommal rendezik meg, Finnország először ad otthont a rendezvénynek.

Huszonhat országból 6.200 résztvevő érkezett Turkuba, összesen 296 csoport, táncosok, énekesek és zenészek. A résztvevőket tizenkilenc iskolában szállásolták el, 432 WC és 667 fürdőszoba áll rendelkezésükre. A solymáriak szállása nem éppen ötcsillagos kategória, mondhatnánk, hogy lehetőséget kaptak a megfiatalodásra és újból kollégistáknak érezhetik magukat, egy nagy teremben sűrűn elhelyezett kempingágyakon alszanak, az egyetlen luxus számukra, hogy bőröndjeiket iskolai padokon helyezhetik el.

A fellépések 16 helyszínen zajlanak, összesen 600 fellépést terveztek a rendezők. 650 önkéntes segít a fesztivál lebonyolításában, 6 helyszínen 91.000 adag ételt szolgálnak fel a fesztivál ideje alatt.

A szervezők szombat este a humppa tánc világrekordját akarják felállítani a Finn centenáriumi ünnepség keretében. A tervek szerint 30.000 fő fog egyszerre humppát táncolni öt helyszínen, öt zenekarral. Hogy mi a humppa, azt talán megtudjuk, ha munkatársunknak sikerül róla videofelvételt készítenie.