Nem árt vigyázni a fesztiválokon

1048

A nyár a fesztiválok időszaka. Egymást érik a rendezvények, amelyek alkalmat adnak a kikapcsolódásra, utat nyitnak a kultúra különböző megnyilvánulási formáinak. Azonban a bűnözőknek paradicsomi állapotnak számít az olyan hely, ahol sok ember összejön. A Pestmegyei Rendőr-főkapitányság felhívásában közzé tette, hogy mire kell figyelni, ahhoz, hogy senki se váljon áldozattá.

  • „Napfény járja át a szívem újra, csak a legszükségesebbeket viszem el az útra!” A sláger tanácsait néha nem árt megfontolni. Köznapi nyelven: minél kevesebb értéket vigyen magával!
  • Az ínycsiklandó lángost, csülköt, házi készítésű süteményeket és kézműves termékeket árusító standok mellett a tolvajokat is megtaláljuk a vásárokon, mulatságokon, akik kapnak az alkalmon, ha nem fordít kellő figyelmet értékei védelmére.
  • Táskáját tartsa maga előtt, testéhez szorítva! Csak annyi készpénzt vigyen magával, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy jól érezze magát és biztonságban haza jusson!
  • Parkoló autójában semmilyen értéket ne hagyjon! A gépkocsit távozáskor zárja be!
  • Koncert hallgatása közben könnyen belefeledkezhet a zenébe, és hogy a táska ne zavarja a táncban, a hátára dobja. Ez lehetőséget biztosít a zsúfolt tömegben a zsebtolvajnak, hogy észrevétlenül eltulajdoníthassa belőle a mobiltelefont, pénztárcát, személyi iratokat. Ehhez hasonló helyzetben értékeit lehetőség szerint tartsa belső zsebében (amennyiben lehetséges), illetve rögzítse ruházatához díszlánccal vagy táskaőrrel!
  • A rendezvényeken, fesztiválokon gyakran zsebtolvaj csoportok „dolgoznak”. Míg a banda egyik tagja magatartásával vagy egy kérdéssel eltereli az áldozat figyelmét, addig társa elköveti a bűncselekményt. Szórakozás, bulizás közben is figyelje az ön körül állókat és amennyiben gyanúsan viselkedő személyre lenne figyelmes vagy esetleg bűncselekmény elkövetését észlelte, azonnal szóljon a biztonsági szolgálat munkatársainak, akik segíteni fognak a probléma megoldásában vagy szükség esetén a rendőrséget is értesítik!
  • Buli alkalmával is figyeljen barátaira, társaira! Sose hagyják egyedül a társaság ittas tagját, hiszen álomba szenderülve vagy védekezésre képtelen állapotban fokozottan ki van téve annak, hogy bűncselekmény áldozatává váljon! Rosszullét esetén értesítsék az egészségügyi szolgálatot vagy hívják a mentőket (104)!
  • Segélyhívó számok: 107,112