Szószóló helyett képviselőt

1036
Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke

Választási programot dolgoz ki a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) annak érdekében, hogy a magyarországi németek 2018-ban szószóló helyett képviselőt juttassanak az Országgyűlésbe – mondta Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke az MTI-nek.

Azt szeretnék elérni, hogy minél többen iratkozzanak fel a német nemzetiségi névjegyzékbe és szavazzanak majd a német listára – közölte a szervezet vezetője.
Mint kifejtette, jelenleg a német nemzetiségnek szószólója van a parlamentben, és ahhoz, hogy képviselőjük legyen, „meg kell lépni egy kritikus szavazattömeget”, aminek körülbelül 20–25 ezer között kellene lennie.
Megfelelő számú szavazat esetén a nemzetiségnek nem szószólója, hanem kvázi teljes jogú képviselője lesz az Országgyűlésben – mondta Heinek Ottó, hozzátéve: a nyár és a kora ősz folyamán alakítják ki javaslataikat a helyi és regionális szervezetek, és a tervek szerint ez év októberében a közgyűlés rendkívüli ülésen véglegesíti a választási programot.

Marlokné Cservenyi Magdolna, a solymári nemzetiségi önkormányzat elnöke arról tájékoztatta portálunkat, hogy a nyár végi egyeztetésekről részletesen tájékoztatja olvasóinkat.