Munkavégzés melegben

1076

A hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres – óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces – pihenőidőt kell biztosítaniuk a szabadban dolgozó munkavállalók számára, lehetőleg hűvösebb, árnyékos helyen.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a munkát úgy kell megszervezni, hogy a dolgozók felváltva, rövid ideig legyenek a tűző napon, illetve a kritikus napszakban, 11-15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak.

Azt tanácsolják, hogy a dolgozók lehetőleg könnyű, világos színű és lazán viselhető ruhában végezzék feladataikat, igyanak sok vizet még akkor is, ha nem szomjasak, és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását.
A zárt munkahelyeken a légtechnikai vagy klímaberendezések hatékonyságát gyakrabban kell ellenőrizni, tisztítani, fertőtleníteni.

A munkavédelmi hatóság hőségriasztások idején az ellenőrzéseken fokozottan figyel a nagyobb megterhelésnek kitett dolgozók egészségének és biztonságának védelmére.

Forrás: MTI