Mától jobb a kenyér

1041

Nem lehet többé a 40 százalék rozst tartalmazó kenyeret rozskenyérként árulni. A mai naptól szigorodtak a pékárukra vonatkozó élelmiszeripari szabványok. Az új szabályozásnak köszönhetően jobb minőségű kenyér kerülhet az asztalra.

A rozskenyerek esetében az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét, és ahol ezt az értéket nem tartják be, ott csak rozsosnak lehet nevezni az ilyen kenyeret.

A teljes kiőrlésű kenyerek esetében lesz a legnagyobb a változás, hiszen eddig elegendő volt, ha a teljes kiőrlésűnek nevezett kenyér öt (!) százalék teljes kiőrlésű lisztet tartalmazott.   Mostantól ennek az aránynak minimum 60 százalékosnak kell lennie. Megszűnik a „házikenyér” elnevezés, a helyébe a részletesen szabályozott technológiával és összetevőkkel rendelkező „kézműves kenyér” lép.