Sok ember életét keseríti meg

1219

Orrfújás, tüsszögés, torokfájás, köhögés, légszomj, asztma, és még kitudja mennyi kellemetlen tünetet okozhat egyetlen növény. Csekély gondossággal kiirtható lenne és akkor emberek sokasága nem szenvedne a parlagfű virágzása idején. Az sem lenne rossz, ha minden mezőgazdálkodásra alkalmas területet megművelnénk, mert ezzel is nagymértékben csökkenhetne a kártékony növény élettere. Az önkormányzatok sziszifuszi harcot vívnak a gondatlan ingatlantulajdonosokkal, ugyanis az allergén növény irtsa kötelező.

A parlagfű elleni védekezésről tett közzé felhívást dr. Beregszászi Márk, Solymár jegyzője:

Ezúton felhívom a Nagyközség lakosainak figyelmét, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. Törvény 17. § (4) bekezdése értelmében, a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A parlagfű magvai április elejétől kezdődően tömegesen csíráznak. A legintenzívebb növekedési időszaka július hónapban, a virágpor szóródásának legnagyobb tömege július végén és augusztus hónapban történik. Ennek értelmében az ingatlan tulajdonosoknak a parlagfű elleni védekezést június 30-ig végre kell hajtani! Ezt követően kötelesek a parlagfű virágzását, az allergén pollen levegőbe kerülését folyamatosan megakadályozni. A védekezés legegyszerűbb módja a június végétől két-három alkalommal végzett kaszálás, esetleg a vegyszeres gyomirtás. A művelési cél nélküli talajbolygatás csak serkenti az egész szezonban folyamatosan csírázó parlagfű szaporodását.

Felhívom figyelmüket, hogy a belterületi ingatlanok vonatkozásában az önkormányzat jegyzője, az ügyfél előzetes értesítése nélkül végezhet helyszíni ellenőrzést, és parlagfű észlelése esetén a földhasználó (ingatlantulajdonos) költségére azonnali közérdekű védekezést rendel el!

A fentieken túl, a fertőzött terület nagyságától és gyomborítottság mértékétől függően növényvédelmi bírságot kell kiszabni, amelynek összege – belterületen – 15.000 forinttól 5.000.000 forintig terjedhet. A bírság meg nem fizetése esetén a kiszabott összeget késedelmi kamat terheli és adók módjára az állami adóhatóság hatja be.

Kérjük, védekezési kötelezettségüket – mindannyiunk egészségének megóvása érdekében – önként teljesítsék!