Evangelizáció többféleképpen – Lőrincz Vitus alkotásai a gospel fesztiválon

2673
Lőrincz Vitus családja körében, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének átvételekor

A solymári gospel fesztiválok életében tavaly új fejezet kezdődött azzal, hogy nemcsak a megszokott nyár végi időpont került át júniusra, de a rendezvény helyszíne az Apáczai Csere János Művelődési Ház udvara, szabadtéri színpada lett, és az itteni programokra jellemző módon ingyen látogatható!

Tavaly – új kezdeményezésképpen – Petrás Mária, keramikusművész szobraival és dr. Csókay András, agysebész professzor előadásával színesítettük a kínálatot, erősítve a gospel örömhír-üzenetét.
Idén Lőrincz Vitus, Pilisszentivánon élő festőművészt kerestük meg – aki közismerten számos szakrális témájú művet készített – hogy néhány alkotását bemutatva méltó hátteret nyújtsunk a fesztiválnak.
A művésszel személyesen is találkozhatunk a rendezvény első felében. Csűrös Csilla, a fesztivál örökös háziasszonya, a műsor első beszélgetésében Lőrincz Vitust fogja majd vallatóra.

Lőrincz Vitus

Az 1933-ban, Bukovinában, a beszédes nevű Istensegíts községben született festőművész átélte a múlt század történelemkönyvekből ismert viszontagságait. Nagyanyja és dédanyja Kodály Zoltán adatközlői voltak, sok népdal az ő előadásukban került a gyűjteményekbe és a köztudatba. Ez a meghatározó gyermekkori közeg, melyet hétévesen el kellett hagynia, olyan útravaló, mely Lőrincz Vitust egész életén át végigkísérte. ”…beléivódott a maroknyi magyar közösség érzésvilága, székely magyarsága, hite, vallásossága, szívóssága. A mindennapi küzdelmekben megedzett emberi kitartás, az összetartozás, egymás segítése, erősítése, a család és a gyermek-szeretete. Az ősöktől kapott hit életre szóló erkölcsi erőt adott, igaz embernek maradni minden körülmények között.” – olvashatjuk életrajzában.
Magyarországon új hazára találva – a Művészeti Gimnázium, majd a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után – megtalálta azt a kifejezésmódot, ahol ezeket a benyomásokat, érzéseket csak rá jellemző módon mutatja meg a világnak.  Szakrális témájú alkotásaiban a gyerekkorában tanult fafaragást gyakran ötvözi a mesteri szintre fejlesztett tűzzománc-technikával.
Lőrincz Vitus művészetét 2015. március 15-én a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el a bukovinai székely művészeti hagyományokon alapuló, a magyar festő-, és tűzzománc művészetet egyedülálló módon gazdagító alkotói pályája elismeréseként.

Lőrincz Vitus: Pilisi Madonna

Érdekes párhuzamba állítva látni a megtartó hitnek ezt az ünnepélyes, tartózkodó – ránk, magyarokra talán jellemzőbb – megnyilvánulását a gospel túláradó örömzenéjével.

A fesztiválhoz kapcsolódó további programkínálatok:

A fesztivál svájci sztárvendége a Swiss Gospel Voices kórus a június 16-i, pénteki 18:30-as misén is közreműködik pár dal erejéig a katolikus templomban.
Szombaton, a program ideje alatt megtekinthető lesz az Egyházközségi Gyűjteményben (Templom tér 8.) megrendezett Hitbéli hagyatékunk című kiállítás, mely solymáriak – az elmúlt 175 évből való – imakönyveit mutatja be.

Ne feledjük: 2017. június 17-én, szombaton 15 órakor újra Nemzetközi Gospel Fesztivál!