Gajdó Delinke és Daragics Éva elhozta közénk a színház csodáját

2880
Fotók: Kárpáti Zsuzsanna

Az idei év Szabó Magda emlékéve. A 20. századi magyar irodalom nagyasszonya 100 évvel ezelőtt született, és 10 évvel ezelőtt halt meg. Gajdó Delinke színművésznő és Daragics Éva tanárnő értő együttműködésében, avatott megfogalmazásában nagyszámú érdeklődő közönség előtt került sor a „Szelíden és szilárdan” című irodalmi előadásra, amelyen felidézték az írónő kivételes pályaívét.

Daragics Éva „Szabó Magda, a magyar regény dívája – az írói pályakép női szemmel” című bevezetőjében érdekes, kevésbé ismert életrajzi részletekkel fokozta a közönség figyelmét és várakozását, míg Gajdó Delinke színművésznő több mint egy órás kifejezetten professzionális produkcióval varázsolta el a nézőket.

A remekül összeválogatott regényrészletek elénk tárták Szabó Magda egész életét: gyermekkorát, tanulmányait, íróvá érését, szüleihez fűződő kapcsolatát, Szobotka Tiborral kötött házasságát. A színművésznő csodálatos átéléssel adta elő ezt az óriási szövegtestet, amelyet jól tagoltak a zenebetétek és még átélhetőbbé tettek a vetített képek.

Gajdó Delinke és Daragics Éva, e két tehetséges erdélyi magyar hölgy elhozta közénk a színház csodáját, titkát, varázslatát, ráadásul egy nehéz műfajban, az egyszemélyes kamaradarabban.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a szeptemberben csak ötletszinten kitalált Szabó Magda előadásunk létrejöhetett” – mondta az egyik alkotó, Daragics Éva. – „A dramaturgiát és a rendezést nagy élvezettel végeztem, hiszen első igazi rendezői munkám. Delinke pedig csodálatos színészi teljesítményt nyújtott. A solymári irodalmi előadást remélhetőleg újabbak követik majd, melyeken továbbra is közösen izgulhatunk a sikerért.”