30 év után is ámulatba tudnak ejteni – Jazz Weekend szombaton a művelődési házbanban

1307
Márkus Tibor

Márkus Tibor Erkel Ferenc-díjas zenészt, a solymári Jazz Weekend szervezőjét – aki nem mellesleg 15 éve vezeti a solymári jazz klubot – kérdeztük a szombati rendezvényről, a fesztivál jelentőségéről és a fiatal zenészekről.

SO.: Mi a jelentősége a fesztiválnak?

M.T.: A fesztivál jelentőségét ugyanabban látom, mint tevékenységi köröm ez irányú részét. Missziónak tekintem a műfaj megismertetését, elismertetését, elfogadtatását. Nem kell feszes, nyakkendős-öltönyös ruházatot viselnünk ahhoz, hogy meghallgassunk egy nagyon magas művészi színvonalú koncertet. Jól esik az egy sör kíséretében is!
Hiszek abban, hogy az értékes üzenetek eljutnak a címzetthez. Csak egy kis antennára van szükségük hozzá.
Sok éves tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy ez mindenkiben megvan.
Ha 15 évvel ezelőtt megkérdeztek volna bárkit, hogy meddig fog működni egy hagyományosan sváb  zenei kultúrával rendelkező kisvárosban egy jazz klub, valószínűleg sokan azt válaszolták volna, hogy a harmadik klubest után lehúzhatjuk a redőnyt. Tessék:bejönnek, jól érzik magukat. Mi nem kevésbé.
Szóval, azt akarom mondani, hogy nem a műfaj a lényeg! Ne is mondjuk ki, hogy jazz! A lényeg, hogy üzenni akarok valamit, és ezzel jobbá, értővé akarom tenni a hallgatóságot. Ha meg tudjuk mutatni a hallgatóságnak az értéket, akkor különbséget tudnak majd tenni a selejt és a mestermű között. Ettől ők is gazdagabbak lesznek. Szerintem ez a mi feladatunk.

SO.: Hogyan dönti el, hogy mely előadókat hív meg? 

M.T.: Szerencsére elég nagy rálátásom van a kínált palettára. Tanárként három szinten (alap-közép-felső) oktatom a műfajt, muzsikusként pedig mondhatom, hogy minden magyar kollégát ismerek, egy család vagyunk. A kiválasztásnak természetesen praktikussági opciói is vannak: ki nem volt még a Jazz Weekenden, úgy összeállítani a műsort, hogy színes legyen, és bevallom, nem tudom kikerülni a szubjektívitást sem – a meghívott formációk mindegyikét nagyon kedvelem.

SO.: Kapnak-e lehetőséget fiatal tehetségek az idei programban?

M.T.: Hogy kapnak-e lehetőséget a fiatalok???  Kérem, nézze meg a koncertplakátot, és ha van energiája, nézze végig a Little Jazz Pub 15 éves fennállása alatti meghívottak névsorát!
Szívügyem, hogy a feltörekvő fiatal generáció fiatal művészeit a magam eszközeivel segítsem, így bemutatkozási lehetőséget adjak nekik.
Nagyon szeretem ezeket a gyerekeket! Ezek megszállottak! Mindenüket feláldozzák a zene oltárán! És persze nagyon tehetségesek. 30 éve foglalkozom velük, de a mai napig ámulatba tudnak ejteni egyes produkcióikkal!

Jazz Weekend szombaton (június 10.) 17 órától az Apáczai Csere János Művelődési házban. További információk itt olvashatók.