Gyermekek biztonsága a járművekben!

1177

A 150 cm-nél alacsonyabb gyermekek személygépkocsikban csak megfelelő feltételek biztosításával utazhatnak – hívta fel a figyelmet a rendőrség balesetmegelőzési tanácsa.

A gépkocsivezetőknek fontos tudniuk, hogy milyen gyermekbiztonsági eszközöket ír elő a KRESZ.
Gyermekbiztonsági rendszernek nevezzük azon gyermeküléseket, amelyek övvel rögzíthetők és a gépkocsiba gyárilag nem kerültek beszerelésre. Két típusuk ismert, az integrált és a nem integrált.
A hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek. Ide tartoznak a csecsemő- és kisgyermek ülések, valamint a gyerekülések.
A nem integrált gyermekbiztonsági rendszer részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva teljes gyermekbiztonsági rendszert képez. Ide tartoznak az ülésmagasítók is.
150 cm-nél alacsonyabb gyermek – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható!

Első ülésen utazó gyermek

A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. (vagyis nem tiltják a haladási irányba néző szállítást, megfelelő gyermekbiztonsági rendszerben).

Nem szükséges gyerekülés

  • ha a gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan (pl. ülésmagasítóval vagy állítható biztonsági övvel) biztonságosan rögzíthető;
  • ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsi személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;
  • ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;
  • a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
  • a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
  • ha 3. életévét még nem töltötte be, és állva utazik az autóbuszban;
  • ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik;
  • ha a gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan (pl. ülésmagasítóval vagy állítható biztonsági övvel) biztonságosan rögzíthető;  – az ülésmagasító nem elfogadott eszköz, nem használható, csak akkor nem kell gyerekülés, ha az öv állítható az utas méretéhez

(A gyermekek szállítására vonatkozó irányelveket a közúti közlekedés szabályairól szóló  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szabályozza.)