Hőségben vezetni veszélyes is lehet!

1029

A hőségben való autóvezetés egyesekből stresszt válthat ki, a szív gyorsabban verhet, az izzadás és az idegesség fokozódhat. Emiatt a sofőrök feszültebbek lehetnek, így fokozódhat a balesetveszély.

A hőség növelheti a balesetek számát. Csökken a koncentrálóképesség, nő a reakcióidő.

Tartsunk pihenőt! A hőség és a stressz megterheli a szervezetet, különösen, ha hosszú időt tölt a vezető folyamatosan a volán mögött.

A kisgyerekeket és az állatokat sosem szabad az autóban vagy gépjárműben bezárva hagyni, mivel a gyorsan emelkedő belső hőmérséklet életveszélyes lehet!

Ha árnyékban parkol, akkor se hagyja a járműben se a kisgyerekeket, se az állatokat egy percre sem, mert a hőmérséklet árnyékban is jelentősen nő az autóban. Az ilyen meleg pillanatnyi eszméletvesztést, a keringési rendszer összeomlását és halált is okozhat. Lehetőség szerint az autótól távol töltött időtől függően úgy válassza meg a parkolóhelyet, hogy amikor visszaérkezik, az autó árnyékban legyen.

Ha nem talál megfelelő árnyékot és az autó elviselhetetlenül felmelegedett, várjon egy kicsit az indulással. Nyisson ki minden ajtót, hogy a megrekedt hőség távozhasson!

A folyadék a hőségben nem csak jól esik, de nélkülözhetetlen is! Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőség szerint vizet!