Teherautók engedéllyel, kutyák pórázon

1655

Benyák Richárdot, a solymári közterület-felügyelőt  kérdeztük, hogy mennyire szabálytisztelők a solymáriak. Az összkép jónak tűnik, de mint mindenen, ezen is lehet javítani egy kis odafigyeléssel, gondossággal.

SO.: Mi a tapasztalata a község parkolási szokásaival kapcsolatban?

B.R.: A solymáriak többnyire betartják a parkolási rendet, ám a járdára parkolás sokszor nem szabályszerűen történik. Több esetben figyelmeztetésre volt szükség, hogy a babakocsival közlekedő kismamák is biztonsággal közlekedhessenek, és ne kényszerüljenek le az úttestre. A Templom téri parkolási rend javuló tendenciát mutat, azonban a József Attila utcán a felfestett parkolóhelyekre még midig nem fordítanak kellő figyelmet az autósok, pedig fontos lenne, hogy a buszok akadálytalanul közlekedhessenek!

SO.: Több építkezés folyik a településen, a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek vajon rendelkeznek-e minden esetben behajtási engedélyekkel?

B.R.: Kora tavasszal többnyire elmaradtak a behajtási engedélyek megkérései, de a felszólításoknak köszönhetően, az utóbbi időben egyre kevesebb engedély nélkül behajtó jármű fordul meg  a településen. Aki szabályosan akar eljárni, annak a polgármesteri hivatalban a nyomtatvány kitöltése és az illetékének megfizetése után kiállítják a szükséges engedélyt.

SO.: Solymáron sokan tartanak kutyát, mik az ide vonatkozó szabályok?

B.R.: Kérem, hogy lakott területen belül, legalább pórázon sétáltassák az ebeket, ezt nemcsak a jogszabály írja elő, hanem a lakosok is gyakran jelzik felém, hogy nagyobb biztonságban éreznék magukat, ha a házi kedvencek vezetőszáron lennének. Továbbá szükséges az is, hogy a sétáltatások során a kutyatulajdonos gondoskodjon a kutyapiszok összetakarításáról, fontos községünk tisztaságának előtérbe helyezése a békés együttélés érdekében.

Tanácsok a helyi rend fenntartása érdekében:

  • Közterületen hagyott gépjárműveket mindig tartsák bezárva, értékeitek ne hagyják a gépjárműben.
  • Fokozottan figyeljenek a parkolási rendre.
  • Kerti zöldhulladék égetésekor kövessék a helyi rendeletbe foglaltakat (szombat 7-13 óráig, kivéve, ha országos tűzgyújtási tilalom van elrendelve)
  • A behajtási engedély kérjék meg a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárműveknél.
  • Kutyasétáltatás szabályait tartsák be, legyenek tekintettel másokra.