Hogyan kell mentőt hívni? – Másodpercek is számíthatnak

1471

Akár másodperceken is múlhat egy emberélet, a mentők munkájának ezért minden lépése pontosan megtervezett koreográfia szerint történik, és baj esetén kis odafigyeléssel autósok és gyalogosok is sokat tehetnek azért, hogy a szakszerű beavatkozás minél gyorsabban megtörténjen.

Az Országos Mentőszolgálat és a K&H gyógyvarázs programja, Győrfi Pállal, a mentők szóvivőjével közös közleményükben tették közzé, hogy mi a teendő vész esetén – írja a hirado.hu  portál.

Ha bajba került valaki, akkor hogyan hívjunk mentőt?

Ki ne esne pánikba egy olyan váratlan élethelyzetben, amikor hozzátartozónk hirtelen rosszul lesz vagy balesetet látunk. Próbáljunk azonban mégis higgadtak maradni, és minél előbb felhívni a 104-es vagy a 112-es segélyhívószámot. Figyeljünk arra, hogy a beteget semmiképpen ne hagyjuk magára!

Amíg a mentésirányító felveszi a telefont, térképezzük fel a helyszínt, hogy pontosan el tudjuk mondani, hova kell érkeznie a mentőautónak. Az irányítónak minél részletesebben adjuk át az információkat, hiszen ez alapján fog szaksegítséget nyújtani nekünk abban, hogy mit tehetünk addig, amíg megérkezik a mentő.

Jó tudni, hogy a mentőautóban maximum egy fő kísérő utazhat hozzátartozóként, mert ennél több ember már akadályozná az ellátást.

Ha szirénát hallok, mit kell tennem?

Akár még a több éves tapasztalattal rendelkező autósok is zavarba jönnek, ha meghallják a sziréna hangját. Ugyan az életmentést egyikünk sem szeretné akadályozni, néha mégis nehéz eldönteni, merre és mennyire húzódjunk félre, hogy ne tartsuk fel a mentőautót.

Párhuzamos közlekedés során a legegyszerűbb szabály a jobbra tarts, tehát minden esetben húzódjunk az útsáv jobb szélére! Többsávos út (kétszer egysávos) esetén a kétirányú, „halszálka szerű” félrehúzódással, középen biztosíthatjuk a mentőautó gyors és akadálymentes haladását.

Mindennek megvan a maga helye

Mivel egy-egy emberélet olykor másodperceken múlhat, az összehangolt együttműködés és koreográfia elengedhetetlen a mentésben részt vevők között. A mentőautókban ezért minden egyes műszernek állandó helye van, és a mentősök között pontosan meg van határozva, hogy az adott eset során ki melyik eszközért nyúl, miért felelős.