Türelem, húzott rétest terem!

5061
Fotók: bauernhaussolymar.blogspot.hu

Pétervári Irén havonta egy alkalommal osztja meg féltve őrzött „titkait” a Bauernhaus Svábház Recept-csere című programján. Áprilisban a nyújtott házi rétes elkészítésével ismerkedhettek az érdeklődők.

„A gyakorlott mozdulatokban nem volt különleges titok, csak egy! A rétestészta kinyújtásához TÜRELEM és IDŐ kell” – mesélt a különleges estéről Marlok Nikolett gasztroblogger. „A tésztához nem kellett sok hozzávaló – ezen meg is lepődtünk – viszont kézzel kellett összegyúrnunk, ami felért egy konditermi edzéssel. Amíg „pihent” a tészta, addig szorgos kezek a tölteléket készítették elő, volt aki almát reszelt és volt aki a túrót keverte össze.

Ezek után kinyújtottuk a tésztát és árgus szemekkel figyeltük, mitől marad egyben és hogyan lehetséges, hogy nem szakad el? Lassan és türelmesen kellett az asztal közepére helyezett gombócot kézfejjel, a tészta alá nyúlva úgy széthúzni. A kinyújtott tésztát zsírral meglocsoltuk, zsemlemorzsát és a különféle töltelékeket – túrót, meggyet, mákot, almát – szórtunk rá. Feltekertük és türelmetlenül vártuk, hogy kisüljön az első tepsi, majd a második és a harmadik. Újra szép estét töltöttünk együtt a recept-csere csapattal. A friss rétes illata egy-két járókelőt is becsalogatott az utcáról.
Következzen a recept, bár ezt látni és tapasztalni kell!”

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kiskanál só
  • 1 l langyos víz

Elkészítése:

  1. A hozzávalókat kimérjük, és addig gyúrjuk, míg elválik az edény falától, illetve a kezünktől. Lágy tésztát kell kapnunk.
  2. Miután elkészülünk a tésztával, négy részre osztjuk, cipót formálunk, tetejüket megkenjük olvasztott zsírral és lefedve 20 percet pihentetjük.
  3. Következik a legnehezebb fázis, a tészta „kihúzása”. Két kézzel óvatosan alányúlunk és kézfejünket rázogatva óvatosan nyújtjuk minden irányba, míg hajszál vékony nem lesz és akkora, mint az asztal.
  4. Ezután  a vastag tésztavégeket mind a négy oldalon lefejtjük.
  5. A tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk és egyenletesen rákenjük a kiválasztott tölteléket.
  6. Felhajtjuk a rétes oldalát, ide is teszünk a zsírból és a töltelékből.
  7. A téglalap hosszabbik oldalánál a terítő segítségével óvatosan felhajtogatjuk.
  8. Mi mindkét irányból csináltuk, így keskenyebb, de kiadósabb rudakat kaptunk.
  9. Méretre vágtuk és tepsikbe raktuk. Tetejüket megkentük zsírral.
  10. Előmelegített sütőben 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük.

Túró töltelék:

  • 1 kg túró
  • kis pohár tejföl
  • 3 tojás habja külön felverve
  • 3 tojás sárgája
  • 20 dkg porcukor
  • pici fahéj
  • vaníliás cukor
  • 1 citrom héja