Elindult a solymári Topotéka

2782

Solymári régi fényképek és dokumentumok láthatók a világhálón a http://solymar.topoteka.hu/ címen.  A magyarországi topotékák működését Budapest Főváros Levéltára koordinálja, egy európai uniós pályázat támogatásával.

A topotéka egy olyan virtuális dokumentum-gyűjtemény, amely egy településsel, településrésszel vagy akár egy helyi közösséggel kapcsolatos fényképeket, dokumentumokat, hangfelvételeket és más archív anyagokat hivatott megőrizni és bemutatni. A topotéka fontos tulajdonsága, hogy a benne fellelhető dokumentumok változatos szempontok szerint kereshetők, indexelhetők és el vannak látva (illetve elláthatók) pontos lokalizációval. Az első topotékák Ausztriában jöttek létre, de 2017 elejére már hét ország több mint száz települése, közössége létesített ilyen gyűjteményt, köztük Solymár is.

A solymári oldalt helyi aktivisták töltik fel, őket a topoteka@solymar.hu. e-mail címen lehet elérni. Várják a település életével kapcsolatos fotókat, dokumentumokat, filmeket, hangfelvételeket.