Marlokné Strack Regina: „Egymástól tanulhatjuk a legtöbbet”

2339
Marlokné Strack Regina a kép baloldalán (Fotó: Kárpáti Zsuzsanna)

Solymár testvértelepülésének, Csíkpálfalvának iskola és óvoda igazgatója felkérte Marlokné Strack Reginát a Solymári Óvoda-Bölcsőde vezetőjét, hogy tartson magyar nyelvű szakmai napokat az ottani óvodapedagógusok részére.

SO: Mi a felkérés oka?

Marlokné Strack Regina: A csíkpálfalvi iskola és óvoda igazgatónőjével Fehér Ilonával szeretnénk, ha a két település között szakmai alapokon működő kapcsolat alakulna ki az óvodák között, hiszen az elmúlt években több alkalommal is volt szerencsém Csíkpálfalva három település részén ellátogatni az óvodákba.

SO: Mit tapasztaltál odakinn?

Marlokné Strack Regina: Az első alkalommal igen szívszorító volt számomra, amikor 750 kilométerre az Anyaországtól, a kicsi óvodások magyarul szóltak hozzám. Székelyföldön magyar óvodába járhatnak a gyerekek és magyar óvónők foglalkoznak a kicsikkel. A pedagógusok jól képzettek, de kevés magyar nyelvű továbbképzési lehetőség adódik. Azt gondolom, hogy egymástól tanulhatjuk a legtöbbet. A Solymári Óvoda-Bölcsődében hosszú évek óta jól működnek a szakmai munkaközösségeink, melyek a belső tudás megosztását, módszertani kultúránk bővítését szolgálják.
A csíki kollégák nehezebb körülmények között dolgoznak. Ebben a tanévben vezették be az egész napos óvodát kísérleti jelleggel. Az óvodapedagógusok munkáját technikai dolgozó nem segíti, ráadásul az egy csoportos óvodákban egyedül dolgoznak a kollégák.

SO: Mivel készül a szakmai napra?

Marlokné Strack Regina: A szakmai napok programja a tudatos tervező munka fontossága köré épül fel. Természetesen képekben szeretném bemutatni az intézményrendszerünket. A későbbiekben Fehér Ilonával hospitálási lehetőséget is igyekszünk majd kialakítani. A két településen más és más körülmények között, de  mind a helyi gyermekekért dolgozunk. A csíki pedagógusok is  olyan tudással bírnak, amelyekből itt Solymáron is profitálhatunk. Gondolok itt például a népi hagyományokra, szokásokra, játékokra, melyeket a mai napig ismernek a székely gyerekek.
Az elmúlt nevelési évben sikerült beindítanunk egy hasonló szakmai kapcsolatot a Wüstenrotban dolgozó óvodapedagógusokkal. Májusban a németes óvó nénik Németországba készülnek. Ennek a kezdeményezésnek a mintájára indul most el a csíki szakmai program is.

SO: A programnak lesz folytatása is?

Marlokné Strack Regina: Reményeim  szerint igen. Szeretném, ha hamarosan itt Solymáron is vendégül láthatnánk a csíki kollégákat. A cél, hogy néhány napig majd az óvodás csoportokban vendég óvó nénik hospitáljanak.