A zebra nem védett övezet!

1616

A rendőrség közleményt adott ki a gyalogos közlekedés legfontosabb szabályairól. A gyalogos gázolásoknak többnyire a legsúlyosabbak a következményei, ezért nem csak a járművezetőknek, hanem a gyalogosoknak is figyelmesen és szabályosan kell közlekedniük.

A zebra nem védett övezet! Igaz, hogy ott elsőbbsége van a gyalogosnak, ám ezzel élnie kell, és nem visszaélnie. Mit sem ér az elsőbbség, ha valaki hirtelen lép le a járdáról, és az arra közlekedő autó vezetője hiába fékez, már nincs ideje, hogy biztonságosan megadja az elsőbbséget.
A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs (pl. nincs gyalogos-átkelőhely), mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.
Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.
Vannak olyan helyek is, ahol a gyalogosnak tilos átkelnie (pl.: híd, alagút, felüljáró úttestén áthaladni, stb.).
Az ittas gyalogos gyakran áldozata a saját vigyázatlanságának, a veszélyek nehezebb megértésének és a lelassult reakcióinak. A legtöbb gyalogost a sűrűn lakott területeken éri baleset, nem a gyalogosátkelőn. A kisebb mennyiségű alkohol is veszélyezteti a közlekedés biztonságát, mert rontja a gyalog közlekedő képességeit is, még azon az útszakaszon is, amin naponta többször is végigmegy.