Mecseknádasdon játszott a Kompanei

2345

Meghívóink, a mecseknádasdi Német Nemzetiségi Önkormányzat néhány solymári család személyes kapcsolata révén tudomást szerezett a svábok kitelepítését feldolgozó produkciónkról, a Rosmarinról. A márciusi nádasdi nemzetiségi napokra meghívták a Kompaneit, a Schaumarer Musikanten zenekart és a Hagyományörző Asszonykórust. Mintegy 70 ember indult útnak a Mecsek-környéki sváb településre.

A solymáriak a középbajor dialektust beszélik és a színdarabjaink is ebben a nyelvjárásban íródnak. Vendéglátóinknak bizony oda kellett figyelniük, hogy megértsék a darabot, ők a hesseni és a frank keverékének nyelvjárását használják. A közös sorsunkat bemutató jeleneteknél, mint a vagon jelenet, eltűntek a nyelvi nehézségek. A döbbent csendet fokozta egy-egy elfolytott síró hang a nézők soraiból, majd a mozdony indulásának velőig hatoló dübörgése.

Az előadást követő vacsoránál hallhattuk vendéglátóinktól, hogy a társulat lelkesedése, az asszonyok által megszólaltatott solymári népdalok, a Mirk testvérek csodaszép énekhangja, a sok gyerekszereplő, a díszletek, a jelmezek, a zenekar játéka, nagy-nagy tetszést aratott.

Másnap a vasárnapi misét követően megnéztük a falut. A nádasdi németek a gazdálkodás mellett iparos munkából éltek: kádárok, fazekasok, kőfaragók voltak. Jelentős volt a szőlőtermelés és a borászat is. Az iparosok szerszámait és elkészített tárgyait a helyi Tájházban megnéztük. Ez újabb alkalmat adott egy hagyományosan működő Tájház és a solymári interaktív Svábház összehasonlításához. A solymáriak megnyilvánulásaiból kihallatszott a solymári Svábház iránti büszkeségük és lelki kötődésük.

Mecseknádasdon jelentős volt a szőlőtermelés és a borászat is, a település jellegzetessége a dűlőkben húzódó három pincesor, melynek rendje valaha a falu házainak sorrendjét követte. Az elmúlt tíz évben ismét fejlődésnek indult a borászat, a pincékben kitűnő borok érlelődnek. Erre természetesen kiváncsiak voltunk és mindkét napon egy-egy borpincelátogatás is a program része volt.

Köszönjük a nádasdiak meghívását, a kivételes vendéglátást, és a szervezők munkáját.

Hartmann Hellebrandt Hilda
a Kompanei vezetője