A térség nemzetiségeinek újraéledő hagyományai

1418
Az úrnapi körmenetre készülve

Térségünk sokszínű, nemzetiségek lakta vidék. Az itt élő német, szlovák és szerb nemzetiség 1990 után újraéledő hagyományairól nyílik kiállítás április elsején 14:30-kor, a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben.

A megtalált hagyomány címet viselő néprajzi kiállítás ötletét – a tárlatot rendező – Sz. Tóth Judit muzeológus solymári tapasztalatai adták. Aki Solymáron kezdte – mintegy két évtizede – a hagyományőrzés, hagyomány-éltetés és hagyományalkotás jelenségeinek megfigyelését, dokumentálását. Az eltelt idő alatt számtalan kép-, hang- és filmfelvétel született.

A Solymáron készült felvételek a női viseletet, a sváb kötény fényesítését, a mángorlást, valamint a farsangtemetés hagyományát mutatják be. Ezeket is láthatják az érdeklődők az úrnapi szőnyeg sablonjaival, a Ferenczy Múzeumból valamint a környékbeli településekről kölcsönzött tárgyakkal együtt. A kiállítás célja, hogy a helyi értékek mellett a szlovák és a szerb nemzetiség hagyományaiba is betekintést adjon.

A kiállítást Papp Kornélia hagyományéltető óvónő nyitja majd meg, közreműködik Döbrönte Petra – prímtambura, Eredics Vince – harmonika (Vujicsics Tihamér Zeneiskola, Szentendre), valamint a Reményi Margit Táncegyüttes. A tárlat május elsejéig látogatható. A kiállítás anyagát összeállító Dr. Szigetiné Dr. Tóth Judit néprajzos muzeológus pedig április 19-én szerdán, este fél 7-kor tart előadást a bemutatott anyagról és munkája tapasztalatairól, a helytörténeti gyűjteményben.