Vasárnaptól nyári időszámítás – Növekszik a balesetek száma

967

Március 26-án, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettő órakor háromra állítják. Lehet, hogy Magyarországon ez lesz az utolsó óraátállítás, mert áprilisban a parlamenti képviselők a téli időszámítás eltörlését tűzték napirendre.

Az óraigazítás hajnalán a belföldi vonatok, amelyek kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra. Az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indítják el – adott tájékoztatást a MÁV.

Az óraátállítás egészségügyi hatásai
Az időátállítás előidézheti a koncentrációképesség zavarait, reggelente pedig fokozott álmosságot okozhat. Egyes felmérések kimutatták, hogy az órák átállítását követő hétfőn általában megsokszorozódik a közlekedési balesetek száma. A téli-nyári időátállítás miatt a szervezet belső órája kieshet a ritmusból, ami koncentrációs és alvási zavarokhoz, illetve fáradtsághoz vezethet – de nem mindenkinél. Horst-Werner Korf, a Frankfurti Egyetem professzora szerint az emberek az órák átállítását az alvás és ébrenlét egyéni ciklusának – kronotípusuknak – megfelelően különbözőképpen élik meg.
(Forrás: webbeteg.hu)