Akikre veszélyes a kanyaró – megszűnőben az influenzajárvány

1166

A Makói kórházban az egészségügyi személyzet több tagja kanyaróban betegedett meg. Sokan járvány kitörésétől félnek, de portálunkat dr. Taller Gabriella háziorvos megnyugtatta, hogy a magyarországi lakosság nagytöbbsége biztonságban van, mert vagy már átesett a betegségen és így újból már nem kaphatja el, illetve a kanyaró elleni oltás kötelező, a gyerekek automatikusan megkapják egy kombinált oltással.

Az esetleges járvány szempontjából veszélyeztetettek még a 15 hónaposnál fiatalabb, védőoltásban még nem részesült gyerekek, valamint a betegséget át nem vészelt, beoltatlan emberek és az immunhiányos betegek. Az 1969 után, de 1989 előtt születettek között előfordulhat, hogy valaki csak egy oltást kapott, náluk az immunitás szintje az évek múlásával csökkenni kezdhet. Ilyen esetekben megtörténhet, hogy oltás ellenére fertőz a kanyaró.
Azok a gyermekek különösen veszélyeztettek, akiknek szülei az oltásellenességük miatt nem oltatták be gyermeküket vagy az oltásról szereztek igazolást, de azt valójában nem kapta meg a gyermek.

A kanyaró egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely a kiütések megjelenése előtt már négy nappal fertőzhet és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még négy napig tart.
Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, aminek köszönhetően a 47 éven aluli lakosság döntő többsége legalább egy oltásban részesült. A hosszútávra szóló védettség kialakítása érdekében 1989-től kezdődően két dózis oltóanyagot adnak be: 15 hónapos, majd 11 éves korban. Az elmúlt két évtizedben az átoltottság meghaladta a 98 százalékot.

Dr. Taller Gabriellától azt is megtudtuk, hogy Solymáron lecsengőben van az influenzajárvány, már csak hetente néhányan jelentkeznek a rendelőben a betegség tüneteivel.