Pleszkán Écska: Óvodás korom óta báb- és mesefüggő vagyok!

4129
Fotó: Wéber Áron

Pleszkán Écskát nem először látjuk vendégül Solymáron, többször megfordult itt együttesével, a Soulbreakers-szel. Most azonban egy másik oldaláról mutatkozik be: saját készítésű marionettfiguráit állítja ki az Apáczai Csere János Művelődési Házban.

„A bábszínháznak kisgyerekkorom óta bolondja vagyok” – mondja magáról – „ami pedig a bábkészítést illeti, azt hiszem a sok kézműves foglalkozás alapozta meg a dolgot. Egy nap rájöttem, hogy a kettőt akár ötvözhetném is. Egyiket sem tanultam, így sem bábművész, sem hivatásos bábkészítő nem vagyok, viszont mindkettőt csinálom tíz éve, és a mai napig nagy szeretettel. Egy véletlen folytán 2007-ben összeismerkedtem Siklósi Gáborral, a Figurina Animációs Kisszínpad egyik alapító tagjával és vezetőjével, akinek köszönhetően alkalmam nyílt – kezdetben afféle bábos kisinasként – az alkotói oldalról is megismerkedni a szakmával.”

Az eltelt tíz év alatt Écska bábkészítőként és bábjátékosként számos Figurina produkcióban, valamint egyéni és csoportos kiállításon vett részt. 2014-ben mutatták be első saját bábjátékát, a „Fruzsinka, a boszorkányt”, melyet maga is rendezett. De a legmegdöbbentőbb az eddig elkészített bábok mennyisége, amit 700 körülire becsül. Ebből 250 darab a budapesti Sehol Art Bárban volt látható, alkotójuk direkt ide tervezte őket, meghatározva a hely arculatát.

„A Sociocity kimondottan egy kollekcióként készült, kiállítási anyagnak. A témáját pedig a városi ember, a társadalom szolgáltatta, amit bábosként megpróbáltam némi humorral megközelíteni. A figurák készítése nem egyszerű folyamat, egy fa-fém vázra dolgozom rá a modellező masszát, amit száradás után több rétegben festek, lakkozok. Ezután jön a ruha elkészítése, illetve a haj, szakáll, apróbb kiegészítők felhelyezése” – meséli Écska a solymári kiállításról.

A kérdésre, hogy milyen bábjátékban láthatjuk jelenleg, azt válaszolja: „Mostanában elég ritkán bábozom, de jókor kérdeztél, mert most márciusban minden szombaton játszom a Tóbiás és Kelemen című, Veress Zoltán verses meséjéből készült előadásban, melyet a Figurina Animációs Kisszínpad ad elő.”

Fotó: Csuray Bálint

A sokoldalú fiatal hölgy felmenőitől mindkét ágon örökölt zenei tehetséget, édesapja Pleszkán Frigyes, jazz zongorista volt. Ő maga 2014-ben végzett a Kőbányai Zenei Stúdió ének szakán. A közelmúltban sikeresen teljesített együttesével egy televíziós megmérettetésen. „Arra, hogy a 2016-os X-faktorban bejutottunk az élő showba, nagyon büszke vagyok!  Eléggé meg is nőtt az érdeklődés a zenekar körül, így rendesen el vagyunk látva tennivalókkal. ”

A solymári kiállítás megnyitója után azonban egy másik formációval láthatjuk Écskát. A Dániel Balázs Boogie-Woogie Trióval énekel, nem először. Balázs, aki internet segítségével sajátította el a boogie woogie zongorázást, később Pleszkán Frigyes egyetlen tanítványa lett. Ma a műfaj hazai nagykövete, és tudásáról sokat elárul, hogy Mr. Firehandként emlegetik.

Szeretettel várjuk tehát az érdeklődőket március 4-én, szombaton, 18 órától Pleszkán Écska Sociocity című bábkiállításának megnyitójára, az alkotó ajánlásával: „Szeretném leszögezni, hogy amennyiben bármilyen hasonlóságot vélnek felfedezni a kiállításon szereplő karakterek és a valóság között, az semmiképpen sem a véletlen műve, hanem kizárólag az enyém!”

A kiállítás március 15-ig látogatható.