Elegendő a pszichés energiád? Válaszolj 3 kérdésre és megtudod!

1500

A laborleletektől a vérnyomásig, az állóképességet vizsgáló mérésektől a műszeres vizsgálatokig rengeteg mutatója van annak, milyen jól működik a testünk. Nehezebb helyzetben vagyunk, ha a mentális állapotunkról, a pszichés energiánkról szeretnénk információt kapni. Objektív vizsgálat ugyan kevesebb van, mint a testi állapot mérésére, de bizonyos jelekből, saját viselkedési-, gondolkodási és érzelmi mintázatunkból erre a kérdésre is választ kaphatunk.

Képes vagy-e gondoskodni másokról?

A Szülői énállapot egyik jellemzője a gondoskodás mások jóllététől. Ez nemcsak szülői minőségünkben a gyermekünkről való gondoskodást jelenti. Szülői énállapotban vagyunk, amikor empátiával fordulunk mások felé, segítséget, támogatást nyújtunk, vigasztalunk. A Szülői énállapotnak azonban nem csak gondoskodó része van, ahogyan egy szülőnek sem csupán a gondoskodás, hanem a nevelés is a feladata. A Szülői énállapot másik oldala az irányító Szülő. Irányító Szülő állapotában vagyunk, amikor erkölcsi ítéleteket hozunk, dicsérünk, vagy megszidunk valakit, utasítunk, vagy tiltunk.

Akinek fogyóban a pszichés energiája, az nehezen tud támogatást nyújtani másoknak, csökken az empátiás készsége, és ritkán dicsér.

Képes vagy-e hatékony problémamegoldásra?

Felnőtt énállapotunk feladata a racionális működés, az információ feldolgozás, a pillanatnyi helyzetek hatékony kezelése. A Felnőtt énállapotban nem az érzelmek dominálnak, hanem a tények. Az emberi kapcsolatok helyett inkább a feladatokra fókuszáljuk a figyelmünket.  A pszichés energia csökkenésével azonban racionális helyzetekben is hajlamosak lehetünk irracionálisan viselkedni, a hatékony megoldás helyett lebénulunk, vagy impulzív módon döntünk, a tények helyett az érzelmek szerepe erősödik fel a döntéshozatal során, azaz a Felnőtt énállapotból könnyen átcsúszunk a Gyermek énállapotba. Ebben az esetben információ feldolgozási képességünk csökken, döntéseinkbe több hiba csúszik, nehezen kezeljük a problémákat, esetleg heves érzelmi reakciókat adunk, akár érzelmileg semleges helyzetekre is.

Tudsz-e önfeledten nevetni?

Tudsz-e nevetni, önfeledten játszani, szabadon, kreatívan alkotni? Képes vagy-e elengedett, örömteli intim együttlétre? Ez mind a Gyermek énállapot jellemzője.  A Szabad Gyermeki énállapotban az érzelmeké a főszerep, a szabadság és spontaneitás jellemzi ezt az állapotot – pont, mint gyermekkorunkban. A legtöbb örömet, boldogságot is a Szabad Gyermeki énállapotban éljük meg. A pszichés energia csökkenésével először ez az énállapot szorul háttérbe. Ez nemcsak azért baj, mert eltűnik kreativitásunk, egyre kevésbé érezzük szabadnak önmagunkat, de szép lassan eltűnhet az öröm és a nevetés is a mindennapokból.

+1 kérdés: Én OK vagyok, Te OK vagy?

Az életpozíciónk bár általában viszonylag stabil, pszichés energiánk csökkenésével szintén a negatív tartományba tolódhat akár önmagunk, akár a világ megítélésével kapcsolatban.
Ha egy orvosi vizsgálat problémát mutat testünk, szervezetünk működésében, akkor teljesen természetes, hogy keressük a gyógyulás módját, bármit megteszünk az egészséges állapot helyreállításáért. Ugyanez igaz pszichés állapotunk esetében is?

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus
(lelkizona.blog.hu)