100 év ismert és kevésbé ismert eseményei

1029
Solymári látkép 1910 körül

Egy falu a századfordulón címmel tart előadást Ritter György történész a Helytörténeti Szabadegyetem következő összejövetelén, február 20-án este fél 7-kor, a helytörténeti gyűjteményben.

Ritter György az ismert és kevéssé ismert események bemutatásával meséli el Solymár történetének 1850 és 1950 közötti 100 évét. Ahogy beharangozójában írja, a helytörténész munkák egyik legnagyobb hibája, amikor a szűkebb miliő kronológiáját az országos, sőt politikatörténeti korszakolással próbálják felvázolni. Pedig e szakágnak is inkább az lenne a célja, hogy a tágabb környezetéből kiemelje a felvázolandó közösség egyéni eseményeit, feltárja a történeti eseményekre adott gazdasági-társadalmi és politikai válaszait. Ez az egyéniség Solymár történetében is igaz.

„Előadásomban az ismert helytörténeti kötetek és források alapján megpróbálom feldolgozni, új köntösbe helyezni a 750 éves község történetét, átfogva száz évet az ismert és kevésbé ismert eseményekből. Mondandómat sokkal inkább kísérletnek, felvillantásoknak szánom azzal a céllal, hogy bemutassam, milyen folyamatok játszottak közre községünkben a tárgyalt időszakban” – zárja gondolatait a történész.