Az Óperenciástól a Furaguráig – avagy „gurák” a Kalandgyárban

2260

Szerencsére – vagy sajnos – Solymár nem elég kis település ahhoz, hogy mindenkiről mindent tudjunk. Ezért maradhatott rejtve, hogy egy községünkben élő fiatal hölgy kreatív társasjátékot fejlesztett ki, Furagura néven.

Kormos Mercedest sokan ismerik abból az időből, amikor még működött az Óperenciás könyvesbolt a lakótelepen, a Spar mellett. Rendszeresen működő gyerekfoglalkozásokat vezetett ott, amit a szülők és a gyerekek egyaránt nagyon szerettek.

„A kislányom cseperedésével párhuzamosan találtak meg a feladatok” – avat be a kezdetekbe Mercedes. – „Legelőször védőnőnk kérésére tartottam foglalkozásokat a baba-mama csoportban, később az ovisoknak, majd pedig a Klebelsberg Kúltúrkúriában folytattam, 6 évig művészet pedagógiai foglalkozásokat, tematikus művészeti táborokat vezettem és országos pályázatokat írtam ki. Mellette az Óperenciásban is elkezdtem vizuális foglalkozásokat tartani, itt a kortárs gyermekirodalom újdonságai és jó ízléssel válogatott kincsei voltak a téma alapok. Mindeközben a tanulást sem hagytam abba, Kaposvárra jártam rajz- és vizuális kommunikáció tanári szakra” – meséli.

Az első Furagura 2012. november 8-án jött le a gyártósorról. A játékot 4-99 éves korig ajánlja alkotója, aki a felnőttek visszajelzéseiről a következőket mondja: „A felnőttek az esetek jó részében teli vannak gyerekkori gátlásokkal, a rajzoláshoz kötődő ellenállással. Mikor átlépnek ezeken és elkezdenek nyitni a játék felé, akkor egy „flow” érzés keríti hatalmába őket, és ezt a hétköznapokban, például a problémamegoldás területén tudják hasznosítani.”

A jelen és a jövő a folyamatos munka és a fejlesztés jegyében zajlik, meséli Kormos Mercedes. „A vizuális nevelés szinte minden területén jelen vagyok, tanítok egy budai alapítványi iskolában és már évek óta művészetpedagógiai foglalkozásokat is tartok, múzeumoktól galériákig. Mindezek mellet folyamatosan újabb projekteken töröm a fejem. Épp folyamatban van a Furagura kültéri verziójának gyártása, ami tavasszal már aktuális is lesz” – meséli lelkesen.

A szabadtéri játékkal sajnos még nem szolgálhatunk, de szeretettel várjuk a kisiskolás, óvodás korosztályt február 19-én, vasárnap, a 16 órakor kezdődő felszabadult közös alkotásra, ahol Mercedes vezetésével kipróbálhatják, hogyan válnak a gurák figurákká, egy közösen kitalált mese során. A határ tehát a végtelen!