Ásó, kapa, nagyharang, és amit Rúzsa Magdi gondol a szerelemről

1641

Ásó, kapa, nagyharang válasszon el – mondták az ifjú házasoknak a feltehetően a XVII. században elterjedt kívánságot. A mondás a „holtomiglan, holtodiglant” népiesebb formája, mintegy utalva a temetésig tartó hűségre és egyben szimbolizálva az egyház alapelvét, ami szerint a házasságok örökre köttetnek. Új divat a Házasság hete, amelyet éppen ezen a héten ünnepelünk (már aki ünnepli).

Mi is a házasság hete?

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.
(Forrás: hazassaghete.hu)

Mi is az a Valentin-nap?

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. Az angolszász országokban Valentine (Bálint) napján (február 14-én) tartott Valentine’s Day (magyarul: Bálint-nap) ünnepe, a 20. század végétől világszerte elterjedt világi „szerelmes-ünnepként”. Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé, az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.
(Forrás: wikipedia.hu)

És, hogy mit gondol erről Rúzsa Magdi?