70 éves lett a solymári zeneszerző

2119
Fotó: Bődey János

Véget ért egy fejezet – énekelte egykoron a Juventus együttes. Kevesen tudják, hogy a híressé vált sláger zeneszerzője, Knisch Gábor már 1985 óta Solymáron él és lelkes lokálpatriótának vallja magát. Számára most tényleg véget ért egy fejezet, mert ma, február 10-én ünnepeli hetvenedik születésnapját. És remélhetőleg egy szép új fejezettel folytatódik sikeres életútja.

1965-ben Montágh Imre beszélte rá a zenetanulásra, sőt még gitártanárt is szerzett neki, majd a hatvanas évek végén indult dalszerzői pályája. 1969-ben készült a „Véget ért egy fejezet” hangfelvétele a Magyar Rádió 8-as stúdiójában. Garai Imre dalszövegére komponálta a zenét Knish Gábor, mely a Juventus együttes előadásában sokak által kedvelt dal volt a hatvanas évek végén, és még ma is sokan dúdolják némi nosztalgiával. De ő írta a zenéjét és a szövegét a „Csak fújt közben a szél” című dalnak is, mely Delhusa Gjon előadásában a 70-es évek egyik sokat játszott slágere lett. A „Mennyei üzenet” c. belcanto áriájából pedig hangfelvételt készített Gregor József és Miklósa Erika.

Nemcsak zenét és dalszöveget írt zenei pályája során. 1977-től az Editio Musica Budapest popmenedzsereként magyar zenéket adott el a nemzetközi popzenei piacon. Magyar dalokat vett fel lemezére többek között Leo Sayer, a Manhattan Transfer, Judy Winter, Dalida és Sylvie Vartan, és (régies kifejezéssel) „propaganda”-munkájának eredményeként magyar együttesek jutottak ki a nyugati piacra, léptek fel nemzetközi zenei fesztiválokon (Neoton Familia, Fonográf, Bojtorján, Viki és a Flört, Bop-Art Orchestra). S ami talán Knisch Gábor popmenedzseri tevékenységének legnagyobb sikere, az Máté Péter – S. Nagy István „Elmegyek” című dala, mely „Nicolas” címmel bejárta a világot Sylvie Vartan lemezén és koncertjein.

„EGYSZER ELTŰNÜNK MAJD” – ezt a zenét és verset is KNISCH GÁBOR írta, aztán saját maga készített belőle hangfelvételt. Ez szól most e rövid visszatekintés végén. A felvétel Solymáron készült a Zafiír hangstúdióban. (Hangmérnök: Folk Iván)

Boldog születésnapot kíván a SolymárOnline!