Piros riasztás Pest megyében

1603

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a legmagasabb fokú (piros) riasztást adta ki Budapestre és Pest-megyére.

Az előrejelzés szerint szerdán napközben mínusz 1 és plusz 7 Celsius-fok között alakulnak a maximumok.  Az előrejelzések szerint csütörtökre melegszik a levegő, napközben akár plusz 10 fok is lehet a levegő hőmérséklete és kevesebb lesz a csapadék. A hétvégére visszatér a hideg és újabb csapadék várható, amely lehet ónos eső, havas eső, havazás.

Az utak csúszósak, veszélyesek. Csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan dolga van – tanácsolják a szakemberek.
A síkosság-mentesítés a meredek utcákban szinte lehetetlen feladat, mert a munkagépek sem tudnak a jégen felfelé haladni, a felsózott utak gyorsan visszafagynak, majd újabb, különböző halmazállapotú csapadék kerül rájuk, amely ismét lefagy.
Az elektromos szolgáltatók felhívják a figyelmet, hogy a távvezetékekre fagyott jég súlya, több helyen a vezetékek szakadását okozhatják, és emiatt áramszünetre is fel kell készülni egyes helyeken.

Piros jelzés – Harmadik szint:
Ez a legmagasabb veszélyjelzési szint. Arra hívja fel a figyelmet, hogy veszélyes, komoly károkat okozó, akár emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek várhatóak, amelyek rendszerint kiterjedt területet érintenek. Ennél a veszélyjelzésnél legyünk különösen körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Folyamatosan és részletesen kövessük nyomon az időjárást a legfrissebb hivatalos meteorológiai forrásokból. Hatósági intézkedés esetén kövessük az utasításokat.