Hétvégén 400 kilométert mentek a hókotrók

1548

Pénteken, szombaton és vasárnap is dolgoztak a solymári hókotrógépek. Elkotorták a havat és több tíz tonna sót szórtak szét az utakra. Feldhoffer József, a településüzemeltetés vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a solymári aszfaltos utak járhatók. A földutak is járhatók, de azokat nem sózhatják. A felsózott földúton a megolvadt hó jéggé fagyna, amit már nem tudnának eltakarítani, így ezekben az utcákban csak a nagyobb havat tudják eltolni.

„Visszatérő probléma, hogy a parkoló autók miatt a keskeny utcákba nem tudnak bemenni a gépek.  A hókotró tolólapátja 3 méter széles, de ahhoz hogy elférjen, minimum 4 méter helyre van szüksége, ami azt jelenti, hogy két oldalt 50 cm hely marad arra, ha netán megcsúszna a gép. Nagy gondossággal kell eljárni, mert ha valamit eltalál a lapát, akkor ott kő kövön nem marad” – mondta Feldhoffer József.

Szintén nehézséget okoz egy különös solymári szokás, amelynek az a lényege, hogy az ingatlantulajdonosok egy része az út szélére kotort havat lapáttal visszadobja az úttestre. Feltehetően azt gondolják, hogy majd a járművek ráhajtanak, és ezáltal elolvad a hó. Sajnos azonban gyakran az történik, hogy az így keletkezett latyak a rendkívüli hideg miatt visszafagy és jégbordás lesz az út. Ezzel már a hókotró sem tud megbirkózni, mert jeget nem tud tolni, a só pedig nem olvasztja meg a vastag jégbordát.