Egy család tündöklése és bukása

2028
Liszt Ferenc munkásságának ötven éves jubileumán. Az első sorban: Haynald Lajos bíboros, Liszt Ferenc, Apponyi Albert gróf és Karátsonyi Guido gróf. A hátsó sorban: Huszár Imre, Széchenyi Imre gróf, Mihalkovich Ödön, Augusz Antal báró, Hans Richter és Johann Nepomuk Dunkl. Fotó: Kozmann Ferenc (Budapest, 1873) – Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára

A XIX. század kiemelkedő mecénása, a Rózsaesküvők alapítója gróf Karátsonyi Guido és családja fontos szerepet játszott az ország és Solymár életében is. De hová lettek a kastélyok, és egyáltalán mi lett a neves grófi családdal, amely annak idején Magyarország egyik legjelesebb mágnásfamíliája volt? Mi köze Ciprus királyainak Solymárhoz? Kígyó- vagy halfarka volt-e a Karátsonyiak mondabeli ősanyjának? Igaz-e, hogy a mesés kincsű Karátsonyi Lázár lakat alatt tartotta a feleségét, vagy az, hogy a vörösvári templom tornyán egy levágott török fej látható? Öngyilkos lett-e valójában Jenő gróf fia?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, és még ennél is többet is megtudhat Solymár utolsó földesúri családjáról, annak kiemelkedő személyiségeiről, aki meghallgatja Fogarasy Attila, pilisvörösvári helytörténész előadását, szerdán (január 18.) este 6 órától a helytörténeti gyűjteményben.