A pozitív gondolkodás csodaszer vagy önáltatás?

2385

Egyáltalán mi az, hogy pozitív gondolkodás? Miért és hogyan érdemes átállítanunk magunkat egy derűsebb, pozitívabb szemléletre? Csodaszerként nem érdemes rá tekinteni, de az sem állja meg a helyét, hogy mindez csak a valóságot elkendőző önáltatás lenne. Öt gyakorlati tipp ahhoz, hogy a mindennapokban is gyakoroljuk a pozitív hozzáállást!

Egzakt módon nem lehet pontosan meghatározni, mi is a pozitív gondolkodás, hiszen ez nem egy mozgalom, nem egy pszichológiai irányzat és nem egy vajákos ideológia. Ami biztosan nem: a rózsaszín felhőn csücsülős, indokolatlan hurráoptimizmus nem pozitív hozzáállás, hanem veszélyes önáltatás. Mint ahogy nem hiszek abban sem, hogy ha ülök a szobámban, erősen koncentrálok és hiszek benne, akkor egyszer csak beesik a szobába egy tűzpiros Porsche. Anélkül, hogy én egy szalmaszálat is keresztbe tennék a cél érdekében.

Akkor mi a pozitív gondolkodás? A pozitív gondolkodás egyszerűen az élet derűs(ebb) szemlélete, a dolgok naposabb oldalának észrevétele, bizalom a világban, magunkban és másokban. Vagyis nem légből kapott álmodozás, nem negédes kényszermosoly az arcunkon, hanem valami olyan szemlélet, ami segít élni, jól élni, jól érezni magunkat a bőrünkben, másokhoz kapcsolódni, célokat kitűzni és elérni.

Hogyan lehet átállítani magunkat a pozitív szemléletre és hozzáállásra? A gyerekkori szocializáció során tanult viselkedésminták döntően befolyásolják a felnőttkori működésünket, mint ahogy az adott társadalmi-kulturális közeg is, amelyben élünk. Nos, egyikben sem állunk túl jól; a szüleink generációja és egy egész ország közhangulata évtizedek óta rá van állva „a nekem ez nem sikerülhet” és az „úgyse lesz jobb” mantrázására. Pedig bármikor elkezdhetjük másképp élni a mindennapjainkat. És itt a kulcsszó: mindennap gyakorolni kell, mindennap tenni kell a saját pozitívabb hozzáállásunkért.

Öt egyszerű és könnyen megvalósítható gyakorlatot ajánlok kezdésként:

  1. ENNEK ÖRÜLTEM MA.Határozd el, hogy holnaptól minden este visszagondolsz egy aznapi jó/örömteli/kedves/sikeres dologra, ami történt veled – mondjuk alvás előtt, már az ágyban fekve (garantáltan pihentetőbb alvásod lesz, mintha a megoldatlan problémákra gondolnál…).
  2. ENNEK FOGOK ÖRÜLNI MA. Reggel pedig, ébredés után, a kávédat iszogatva gondolj arra, ma milyen jó dolog vár rád. Elég apróságokra gondolni és azokat kiemelni egy képzeletbeli szövegkiemelővel a fejünkben, a dolog működni fog és pár hét múlva már érezni fogod a hatását ennek a napi szinten gyakorolt reggeli+esti feladatnak. Annyi történik csupán, hogy fontosabbá, kiemeltté, jelentősebbé teszed a jó dolgokat és kevésbé jelentőssé a kudarcokat, sikertelenségeket és bosszantó momentumokat.
  3. HÁLÁS VAGYOK… Készíts hálanaplót! A szakemberek egy része a napi szintű hálanaplózást ajánlja, de ennél lehet, hogy életszerűbb, ha hetente vagy kéthetente egyszer írsz egy listát arról, hogy az elmúlt héten milyen veled történt dolgokért lehetsz hálás. A kis dolgok is érnek, sőt! 3-6 havonta olvasd vissza az előző időszakodat a hálanaplódban – a mosoly garantált lesz az arcodon!
  4. PANASZKODÁS-STOP. A folyamatos panaszkodás leszívja a saját energiáidat és azok energiáit is, akik a panaszkodásodat hallgatják. Tegyél egy karkötőt az egyik csuklódra és tűzz ki egy kihívó, de teljesíthető időtávot (pl. 1 hét), amit panaszkodás-mentesen szeretnél tölteni. Ha közben mégis megszegnéd a magadnak tett ígéretedet, cseréld meg a karkötőt a kezeden és kezdd újra. Nehéz feladat, de tudatosságra nevel!
  5. MÁSOKÉRT TESZEK. A pozitív szemlélet azon is alapul, hogy hiszek benne és ténylegesen is megtapasztalom, hogy én saját magam pozitív hatással vagyok a környezetemre, a körülöttem élőkre. Válassz ki néhány jó ügyet, amit szívesen támogatnál, és hetente egyszer tegyél valamit ezek érdekében! Az önkéntesség, az önzetlen jócselekedet rendkívül sokféle lehet! Az is elképzelhető, hogy a buszmegállóban, ahol mindig felszállsz a buszra, hetente egyszer összeszeded a földön heverő szemetet vagy hetente egyszer veszel egy kávét egy hajléktalannak, de az is jócselekedet, ha megosztasz olyan kezdeményezéseket a közösségi oldaladon, amelyek egy jó ügyet támogatnak.

Ezek a rendszeres, napi vagy heti szintű tevékenységek és szemléletváltó gyakorlatok akkor lesznek igazán hasznosak, ha szokássá teszed őket. A szokások nem azonnal eredményt hozó cselekvések, adj időt magadnak, hogy stabilizálódjanak az életedben, ez minimum 2-3 hónap, utána viszont érezni fogod a hatásukat!

Ur Anita, coach
lelkizona.blog.hu