Peches ember ne menjen a jégre…!

1631

Így kezdődik egy múlt századi sláger, amelynek zeneszerzője Fries Károly volt. Most pedig a Pest megyei rendőrök mondják, hogy a jégen tartózkodás szabályait mindenkinek saját érdekében kell betartani.

A napokban többen könnyelműen mentek a – még nem eléggé vastag jégre – és bajba kerültek, sajnos egy kislány a Sajóban a jég alá kerülve meg is fulladt.
Jobban járt az a két férfi, aki terepjáróval a Duna jegére hajtott, szerencsére – a tűzoltók segítségével még az autó elsüllyedése előtt partra tudtak jutni.
A Deseda víztározónál pedig egy kutyát sétáltató férfinak köszönhette életét az a korcsolyázó, aki alatt beszakadt a jég.

Solymár környékén is találhatók befagyott kis tavak, de mielőtt valaki a jégre lépne, fontolja meg a szabályokat. A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 12 cm-t.

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén, folyóvizeken!

A jég teherbírását csökkentő tényezők:

  • a tó-fenékről előtörő kisebb- nagyobb források,
  • csatorna bekötések,
  • áradás, apadás által kialakított jégmozgás,
  • a felmelegedés a jégréteget elvékonyítja, ami a jégen tartózkodók számára rendkívül veszélyes lehet.

Nagyobb jégfelületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes.

Télen is hatályban vannak a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályai és a jégen tartózkodás szabályait is fokozottan ellenőrzik a rendőrök, a balesetek megelőzése érdekében!