A solymári könyvtárosok nem hamisítanak olvasót

1538

Olvasót hamisított két könyvtáros – tudhattuk meg egy múlt heti híradásból. Az eset természetesen nem nálunk, hanem a világ másik felén történt. Amerikában az az általános szabály, hogy ha egy könyvet nem kölcsönöznek ki egy vagy két évig, akkor kikerül a rendszerből. A kétségbeesett könyvtárosok a leselejtezésre váró könyveket akarták megmenteni egy nem létező olvasó hamisításával, aki 9 hónap alatt több mint 2000 könyvet kölcsönzött a nyilvántartás szerint. Balogh Istvánnét, a solymári könyvtár vezetőjét kérdeztük arról, hogy nálunk hogyan is működik ez a dolog.

„Szerencsés helyzetben vagyunk – kezdte válaszát Katika – a solymári önkormányzat jelentős összeget fordít arra, hogy a könyvtár állománya minden évben frissüljön. Ez azt jelenti, hogy évente közel 600 új kötetet tudunk beszerezni, amire szükség is van, hiszen a majd 1300 beiratkozott olvasó alig várja az újdonságok megjelenését. Az éves gyarapodáshoz hozzá kell számítanunk az ajándékba kapott könyveket is és ezek megközelítőleg ugyanekkora mennyiséget jelentenek.
Természetesen a polcok mérete Solymáron is véges, így szükséges selejtezni is. Erre 3-4 évente kerül sor, legutóbb például tavaly tavasszal, amikor 3000 kötetet vontunk ki a forgalomból. Azokat a könyveket selejteztük, amelyek 2001-óta nem voltak, vagy csak 1-2 olvasónál voltak. A polcokon azért így is maradt bőven választék, hiszen az állomány jelenleg is 24 ezer műből áll.”