Sütirecept olvasóinknak, Mautner Zsófitól

2209
Mautner Zsófi (Fotó: Csibi Szilvia)

Mautner Zsófi, az ismert gasztroblogger és televíziós háziasszony idén is elküldte egyik kedvenc ünnepi receptjét a SolymárOnline olvasóinak.

Vaníliás-citromos keksz

Hozzávalók (kb. 60 darab 5 cm átmérőjű kekszhez)

35dkg liszt
15dkg cukor
1 teáskanál só
20 dkg hideg vaj, felkockázva
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
2 evőkanál jeges víz
kb.2 dkg pisztácia, durvára vágva

Elkészítése:

Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat. Gyorsan összedolgozzuk, annyira, hogy a vaj és a liszt borsószemnyi morzsákká álljon össze. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és a jeges vizet, majd tésztává gyúrjuk. Két, kb. 5cm átmérőjű, 20cm hosszú hengert formázunk, frissen tartó fóliába csomagoljuk (ennek segítségével még szabályosabbá tudjuk hengergetni), majd 30 percre a mélyhűtőbe tesszük (a tészta nagyon jól fagyasztható, és bármikor elő lehet kapni, szeletelve azonnal, fagyott állapotában süthető). A sütőt előmelegítjük 170C fokra. A két hengerből 30-30 korongot szeletelünk, majd ezeket sütőpapírral leterített sütőlapra helyezzük, úgy, hogy a korongok között hagyjunk helyett, mert a keksz egy kicsit még terülni fog. A korongok tetejét meghintjük a pisztáciával, és kissé a tésztába nyomkodjuk. 18-20 perc alatt világos színűre sütjük. Teljesen kihűtjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

Zsófi tavalyi menüajánlatát pedig itt olvashatják!

„Régebben nem voltam nagy karácsony-rajongó, de talán korral is jár, hogy egyre jobban szeretem a hangulatát” – mesélte nemrég a Story magazinban. „Az öcsémnek két kisgyereke van, amióta velük ünnepelünk, egész más lett megint. Ilyenkor óhatatlanul előjönnek a gyerekkori emlékek: a szaloncukorcsenés a fáról (titokban visszazárt papírok!), a fadíszítés meghitt öröme. Természetesen sokan megkérdezik, mit sütök-főzök. Nos, mindig ügyelek arra, hogy a hagyományos fogások mellett, mindig valami különlegessel is készüljek. Nálam évek óta a narancsos-sütőtökös bejgli a sztár. Idén kacsa, sok süti kerül még az asztalra, valamint az elmaradhatatlan eggnog, azaz tojáslikőr.”

Színezőbe írt receptek

Új könyvével, egy karácsonyi hangulatú, de természetesen gasztronómiai témájú színezővel üzeni, hogy a színezés, akárcsak a közös főzés, boldogságot ad, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az izgalmas rajzok mellé pedig természetesen legtitkosabb karácsonyi receptjeiből is megoszt tizenötöt, hogy akinek a színezés meghozta a kedvét a főzéshez, az se maradjon tippek nélkül.