Vasárnap karácsony!

1690

Drága Anyatársak, tudom, vagytok, akik még bőszen lapátoljátok a GDP-t, és akik már napok óta hangoljátok a családot az ünnepre. Szerencsémre hibátlan ötleteket kapok tőletek a gyors előkészületekre, mert az a huncut időhiány így is, úgy is tapossa a sarkunkat.

Szóval, kezdem a díszítéssel:

Karácsony-színű (piros/zöld/arany/ezüst/jávorszarvasmintás…) gyorskötözős szalagok tetszőleges rögzítése kapura, kopogtatóra, állólámpára és ahova kínálkozik. Velük harmonizáló girlandok tekerése lépcsőkorlátra, fűtéscsőre tetszés szerint. A mágneses végtagokkal bíró hóemberek, Mikulások kiválóan pozícionálhatók hűtőre, mikróra, mosogatógépre, vagy magukat megölelve csillárok szárára, fogantyúkra. Ablakdekorációra instant megoldás egy fényfüzér, vagy a karnisra csomózott, függöny előtt lógó karácsonyfadísz. Ha van karácsonyi plüssöd, dobd az ágyra, fotelra, a kerámiafigurákat tedd ki a polcra, ablakpárkányba, egy szép gyertyát pedig állandósíts az ebédlőasztalra.

Folytatom a sütéssel:

Nos, sütirepertoárom a kuglóf, meg a kuglóf és a kuglóf. Mivel az év 365 napjából 274 napon ezt sütöm, erősen érződött a családom ellenállása, mikor előálltam a karácsonyi kuglóf ötletemmel. Néhány „bezzeg…de…csakazértis” után kiegyeztünk egy tálca mézeskalácsban, ami a fűszerkeverékes zacskóra nyomtatott receptből és a boltok hűtőpultjában kapható, előre begyúrt tésztából is prímán elkészíthető. Gyurmázás helyett beütemezett gyerekprogramként is meleg szívvel ajánlom. Vendégvárónak egy rutinos anyuka időtakarékos bonbonreceptjét választottam, melybe a megmaradt csokimikulások is bedolgozhatók. Fél kiló csokit gőz felett megolvasztunk, míg az lágyul kimérünk 250 gramm szeletelt mandulát, 170 gramm natur kukoricapelyhet és 50 gramm kókuszreszeléket, belekeverjük a csokimasszába egy zacskó vaníliás cukor és 200 gramm vaj társaságában. Némi keverés-kavarás után kanállal műanyagtálcára porciózzuk, dermedés után díszdobozba halmozzuk.

Kitérek az ünnepre hangolódásra és a feladatok kiosztására:

Ez az amire a legkevesebb idő jut, úgyhogy helyet kell szorítani neki! Részemről könyvtárakból is kölcsönözhető karácsonyi mesekönyveket lapozgatunk, karácsonyfákat, angyalokat színezünk, amiket kiteszünk a falra, fürdetéskor karácsonyi dalokat énekelek, téli verseket szavalok, ahogy időnk engedi, részt veszünk a környékbeli karácsonyi programokon, és lefekvéskor történeteket mondok az örömről és békességről, a családról és otthonról és persze a szeretetről.

Talán nem túlzok, ha azt írom, a karácsonyi készülődés leglelkesebb résztvevői a gyermekek. Boldogok, izgatottak, elvarázsoltak, ne engedjük, hogy ezt bármi beárnyékolja, mert mit ér egy gyönyörűen díszített fa, ha veszekednek a szülők előtte, mit ér a legfinomabb háromfogásos vacsora, ha anyához már szólni sem lehet, és mit ér a Karácsony, ha úgy állunk hozzá, bárcsak már vége lenne.

Ha úgy érzitek túl sok a teendő, inkább húzzatok a Teendők Listából, vagy állítsátok csatasorba a nagyszülőket, barátokat, életetek értelmét, hogy ne erőltetett menetbe tapossátok végig az ünnepeket, hanem egymásba karolva, szeretetben.

Végül az aranyközépút 3 lépésben:

Nincs stressz, csak izgatott várakozás. Nincs túlvállalás, csak kompromisszumkötés. Nincs veszekedés, csak érvelés és kellő humor.

Mindannyiótoknak jó készülődést, illatos süteményeket és békés, boldog karácsonyt kívánok!

Anyatárs