Gaal Gergely: „Szent László személye összeköti Közép-Európa nemzeteit”

1296
Gaal Gergely és Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón

Tegnapi sajtótájékoztatóján jelentette be a nemzetpolitikai államtitkárság, hogy 2017-re Szent László-évet hirdet. A programsorozat célja, hogy széles körben megismertessék az uralkodó életét és tevékenységét – mondta Potápi Árpád János államtitkár.

Potápi Árpád János elmondta: az idei Szent Márton- és Márton Áron-emlékév sikerén felbuzdulva, a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa kezdeményezésére hirdették meg az emlékévet a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.
A január 1-jén induló emlékévben a programok lebonyolítását egy külhoni, civil és egyházi szakértőkből álló tanácsadó testület segíti, amelynek elnöke Gaal Gergely. A testület munkásságát Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és a Szent László-év egyik kezdeményezője is segíti – mondta a nemzetpolitikai államtitkár.

Gaal Gergely, a tanácsadó testület elnöke – településünk önkormányzati képviselője – elmondta: Szent László személye összeköti Közép-Európa nemzeteit, több mint húsz település őrzi a nevét Kárpát-medence-szerte, mesék, legendák szólnak róla.

A programok között szerepel vándorkiállítás, az ismereteket bővítő és az uralkodó személyét közvetítő verseny fiatalok számára, valamint tudományos konferencia. Tervezik még a nemzeti önbecsüléshez kapcsolódó pályázat kiírását, Szent László-énekeskönyv újrakiadását és terjesztését, gyermektábor, sportverseny szervezését.
A tervezett fontosabb helyszínek Győr, Nagyvárad, a felvidéki Debrőd és Nyitra, valamint Zágráb és Krakkó.

Forrás: MTI