„Továbbra is a solymáriaké az iskola!”

1545

Törvényi szabályozás alapján – 2017. január 1-jétől – az Érdi Tankerületi Központ veszi át az általános iskola működtetését és szerződés alapján a köznevelési feladat ellátását szolgáló minden települési önkormányzati vagyon és vagyoni értékű jog vagyonkezelését. Ugyancsak a tankerületi központ foglalkoztatotti állományába kerülnek a köznevelési intézmény működtetését és a működtetéshez kapcsolódó funkcionális feladatokat ellátó munkavállalók is. Az átadás-átvétel tekintetében kötendő megállapodás előkészítését segítendő látogatott el a tegnapi testületi ülésre Sárközi Márta, az Érdi Tankerületi Központ igazgatója.

Sárközi Márta bevezetőjében elmondta, hogy sok éves iskola igazgatói és tankerület vezetői múltjának tapasztalatával biztos benne, a közel ötven iskolát magában foglaló tankerület intézményeinek működtetése mindenki számára megnyugtató módon kivitelezhető.
Az iskola nem csak egy oktatási intézmény, de közösségi színtér is és meggyőződése, hogy annak is kell maradnia – mondta az igazgatónő, majd újra hangsúlyozta: továbbra is a solymáriaké az iskola.

Dobrovkáné Dér Borbála pénzügyi bizottsági elnök kérdéseire válaszolva elmondta:

  • A konyha működtetését nem veszi át a tankerület, az ott felmerülő költségeket – mivel külön almérővel rendelkezik – utólagosan átszámlázzák az önkormányzatnak.
  • Az étkezőt természetesen továbbra is használhatja az önkormányzat az eddig megszokottak szerint (pl. nyári tábor esetén), nem kérnek érte külön térítést.
  • A tornaterem eddigi bérlőivel is ugyanolyan feltételekkel kívánják majd megújítani a szerződéseket, amilyennel eddig használták a létesítményt.
  • A karbantartással kapcsolatos szerződéseket sem kívánják felbontani, sőt az igazgatónő kifejezetten jónak tartja, ha helyi vállalkozók látják el az ilyen feladatokat.
  • Az átvett dolgozókat minden esetben a jelenlegi bérükkel fogják alkalmazni.
  • A településüzemeltetési kft. tulajdonában lévő gépeket (pl. fénymásoló) pedig bérelni fogják a jövőben.

Lőrincz Beáta, a közművelődési bizottsági elnöke az iskolabővítésről kérdezte a tankerület igazgatót. Sárközi Márta elmondta, a beruházás véleménye szerint nincs benne a feladatátvállalásban, de minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy segítse a felújítás és bővítés sikerét.