November 26. – Katalin-bál!

1572
A Katalin-bál zenekara, az Ungarndeutsche Jungs

Közeleg a Katalin-bál, melyre mindenkit szeretettel várnak a szervezők. Marlokné Cservenyi Magdolna, a Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke invitálja olvasóinkat.

Az egyik legkedveltebb bál az Advent előtti  „Katalin-bál” volt. Ezt mindig egy fiatalokból alakult  társaság szervezete meg a községi képviselő-testületi mintát lekoppintva. Volt bíró és bíróné. Ők felügyelték a mulatságot, voltak esküdtek, akik tulajdonképpen megszervezték a bált. Munkájukat azután egy „Katalin-báli képpel” hálálták meg. Ilyeneket ma is láthatunk a helytörténeti gyűjteményben.

Közel 70 éve a kitelepítés előtti időszakban szinte kötelező volt bálba járni. Ez az volt az a közösségi színtér, ahol hírek gazdát cseréltek és leginkább az, ahol a fiatalok megismerkedhettek egymással. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy régen a szülők határozták meg gyermekeik további életét, keresték meg számukra életük párját, és házasították meg néha még akaratuk ellenére is őket. Arról nem is beszélve, hogy a válás ismeretlen fogalom volt, a holtodiglant-holtomiglant  komolyan gondolták. Ezért is volt akkora jelentősége a Katalin-bálnak a fiatalok számára, hiszen itt kötetlenebbül találkozhattak, beszélgethettek.
A sok munka mellett az emberek szerették az ünnepeket, tudtak mulatni no meg kiválóan táncolni. Akinek nem sikerült felnőtt korára megtanulni a ceppedlit, az bizony nézhetett más faluból magának menyasszonyt. Este 6-tól reggel hatig szólt a muzsika, ropták a táncot, igaz éjfél körül tartottak egy kis pihenőt az állatok megetetésére.

Sajnos a szép hagyományok immár veszendőbe mentek, de Nemzetiségi  Önkormányzatunk szeretné a helyi sváb fiatalok támogatásával a báli hagyományokat felébreszteni, ezért vállalja a rendezés és szervezés költségeit.
Kiváló zenekar húzza a talpalávalót (Ungarndeutsche Jungs) és nívós díjak, felajánlások várnak a tombola nyerteseire.
Akinek még nincs partnere, lehet, hogy megtalálja, akinek meg van, ne hagyja elnyújtózni a tévé előtt, hozza el.

Időpont: 2016 november 26. 20:00 óra.
A rendezvény batyus bál, jegyek (2000 Ft) a művelődési ház irodájában kaphatók.
Táncoskedvűek, táncoslábúak siessenek, mert a jegyek kapósak!!!