Márton-nap mai üzenete

2334
Szent Márton-templom freskó – Vinosady (Csukárd-Terlény) A szlovákiai Vinosady neve az igen régi hagyományokkal rendelkező szőlőművelésre és borászatra utal. Első írásos említése 1208-ból származik, de már korábban is volt itt település Turdun vagy Turna néven. A rómaiak idején valószínűleg katonai légiók állomása volt. A XIII. században a tatárjárás után németek települtek a faluba. A ma is álló Szent Márton-templom a XVIII. században épült. Mennyezetképe a XX. században készült.

Márton-nap alkalmával Ugron Zoltán írását adjuk közre.

Rohanó, fejlődő, folyamatosan megújuló világunkban igen szép törekvés, hogy a népi hagyományokat őrizzük, ápoljuk, védjük – és ami még ennél is fontosabb: átadjuk a gyermekeinknek. Ezek sorában a Márton-nap megülése, hagyománya, idén különösen is kiemelkedik, hiszen a 2016-os évet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, illetve Szombathely város kezdeményezésére Szent Márton-emlékévnek nyilvánította a magyar kormány a Savariában (a mai Szombathelyen) 1700 éve, 316-ban született Tours-i Szent Márton, Magyarország egyik védőszentje emlékére és tiszteletére.

A szent életének egyik legismertebb története az, hogy egy téli este éppen kilépett Amiens kapuján, amikor egy nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem adta oda az egészet, ha már jótékonykodni akart, de azt is tudnunk kell, hogy katonaként az öltözete fele volt csak a sajátja, a másik felét az állam adta, a császár tulajdonát nem ajándékozhatta el. Ennek kapcsán gondolkodtam el azon, hogy manapság „úgy általában” mennyire másként gondolkozunk. Biztos sok történetet tudnánk elmesélni, amikor egy szegényt, vagy a saját családunkat (!) megsegítjük egy-egy „fél köpennyel”, csakhogy pont a munkaadónk részével…

Pedig milyen egyszerűen megoldódna sok rászoruló élete, ha mindenki a saját javaiból – ha nem is az egész részt, mint Márton – ajándékozna, vagy csak egyszerűen nem kidobná, hanem átadná egy segélyszervezetnek megunt tárgyait. Végső soron lehetne eleve takarékosabban élni, fogyasztani és az így, tudatosan megspórolt összeget jótékony célra fordítani egy netbankon beállított havi rendszeres átutalással.

A szegények és elesettek megsegítésén munkálkodó szervezetek listája itt található.