Könyvtári TOP 10 – Paul Scheffer: Érkezési oldal. Európa és a bevándorlók

1119

Talán a nagysikerű októberi író-olvasó találkozó okán is, a könyvtári toplista élén Dragomán György A pusztítás könyve című kötete végzett. Mivel a József Attila-díjas író, műfordítót már bemutattuk oldalunkon, így most a második helyezett könyvet és íróját – Paul Scheffer: Érkezési oldal. Európa és a bevándorlók – ismertetjük meg olvasóinkkal.

„Az emberben egyre csak erősödik az érzés, hogy a napjainkban tapasztalható bevándorlás és az arra adott reakciók eddig nem igazán vitték előbbre a nyugati társadalmakat. És egyre nyugtalanítóbb, hogy hazánkban, de a környező országokban is a tolerancia és a szabadság komoly szakítópróbának van kitéve. Korunkban a haladás az egyetlen mérce, és ha valaki sajnálja, hogy valami végleg eltűnik, automatikusan a fejéhez vágják, hogy az csak a múlt, mégpedig egy idealizált múlt iránti nosztalgia. Mániákusan átköltjük a valóságot, az elszegényedést gazdagodásnak, a hiányos nyelvtudást kétnyelvűségnek nevezzük, a szellemi korlátoltsághoz pedig jóindulattal illik viszonyulni. De bármilyen rugalmasak is a szavak, a valóság ettől még nem lesz elviselhetőbb. A bevándorlás nyomán támadt konfliktusokat így már nem lehet elkenni.”

Paul Scheffer ezt a könyvét 2007-ben publikálta, és a mű nemcsak hazájában, hanem Németországban és Nagy-Britanniában is komoly visszhangot keltett, és heves vitákat váltott ki. A magyar fordítás a 15. átdolgozott holland kiadás alapján készült. Bérczes Tibor, a mű fordítója így nyilatkozott a 168 óra hasábjain: „Scheffer világossá teszi, hogy két egyenrangú oldalról beszélünk: a távozás veszteségét és a beilleszkedés gyötrelmeit átélő menekültekről és azokról, akiknek a sorsába ezek az emberek beléptek, sőt esetleg már többségbe is kerültek egy városban vagy városrészben. Ez nyilván felforgatta sokak életét, de a jobb módú negyedekben élők számára, akik nem találkoztak a menekültekkel, mindez sokáig nem létező kérdés volt. Ők az elkerülés politikáját választották, úgy vélték, egy külön, érintetlen világban maradhatnak, ami egy darabig ment is, mert az idegenek igyekeztek láthatatlanná válni. Hazai viszonyokra lefordítva: a rózsadombi értelmiségi elit szokott szép szavakkal, tét nélkül beszélni a világ dolgairól, miközben Kőbányán, térdig a valóságban, tudják, hogy minden másképp van.”

Paul Sche­ffer holland politológus és közíró 1954-ben született. Pályáját újságíróként kezdte, majd a holland Munkapárt (PvdA) Társadalomtudományi Intézetének munkatársa volt. Egy időben politikusként tevékenykedett és a szociáldemokrata elveket követő párt ideológusának számított. 2003 és 2011 között az Amszterdami Egyetemen tanított, 2011 óta pedig a Tilburgi Egyetem Európai tanulmányok tanszékének professzora. A multikulturális dráma című írása, amely 2000 januárjában az NRC Handelsblad című napilapban jelent meg, és szokatlan nyíltsággal tárgyalt addig tabunak számító problémákat, mérföldkőnek számít a bevándorlók integrációjáról folytatott hollandiai vitában.

Az októberi könyvtári toplista:

  1. Dragomán György: A pusztítás könyve
  2. Paul Scheffer: Érkezési oldal. Európa és a bevándorlók
  3. Samuel Bjork: Magányos utazó
  4. Julie Klassen: A portréfestő lánya
  5. Arianna Huffington: Az alvás forradalma
  6. Emily Griffin: Szívügyek
  7. Jen Mattern: Szeptember
  8. Lily Prior: Nektár
  9. Tasha Alexander: Gyöngyként hulló könnyek
  10. Szaniszló Judit: Beenged