5+1 tipp a szezonális depresszió ellen

1152

Ahogy rövidülnek a nappalok, a fény csökkenésével – valamikor október vége, november eleje táján – a természet takarék „üzemmódra” kapcsol. A növények fejlődése átmenetileg leáll, az állatok egy része téli álomra húzódik, nálunk, embereknél pedig megjelenhet egyfajta depresszív hangulat. Nehezebben megy a reggeli felkelés, napközben gyakran érezzük magunkat kedvetlennek, motiválatlannak. Alvásunk is nyugtalanabb, munkakedvünk, kezdeményezőkészségünk megcsappan. Aztán ahogy eljön a tavasz, a kellemetlen tünetek maguktól megszűnnek, újra életerősek leszünk. A ciklus évről-évre hasonlóan ismétlődik. Ezt a fajta hangulatváltozást nevezzük szezonális depressziónak.

Miről ismerhetjük fel?

  • Nyomott hangulatú ébredés, a hét több napján is visszatérő rossz hangulat
  • A korábban érdekesnek vagy élvezetesnek tartott dolgok iránti érdeklődés elvesztése
  • Az alvásmintázat megváltozása (elsősorban túlalvás jellemző)
  • Csökkent energiaszint
  • Nehezebb koncentráció
  • Szorongás vagy irritáltság érzése, problémák a stressz kezelésével
  • Kevésbé vágyunk a társaságra, inkább egyedül szeretnénk lenni
  • Csökken a libidó és a szexuális vágy
  • Napfényre vágyódás
  • Magas szénhidrát tartalmú ételek kívánása és fogyasztása (ami súlyfelesleget eredményezhet)

Mit tehetünk?

  1. Fény, fény, fény!
    Amennyi időt csak lehet, töltsünk napfényen! Használjuk ki a napsütéses időszakokat sétára, levegőzésre, de ha ez nem fér be a munkanapba, akkor legalább az ablakon keresztül engedjünk magunknap pár perc fényfürdőt. A mesterséges világítás, különösen a fényterápiára kidolgozott eszközök (10.000 LUX feletti fényerő) is alkalmazhatók megfelelő körültekintéssel, szakemberrel folytatott konzultáció után. Ha megtehetjük, iktassunk be pár nap vagy hét pihenőt napsütötte vidékeken!
  2. Ügyeljünk az alvásminőségre!
    Mivel ilyenkor a napi ritmus és ezzel az alvásmintázat is módosulhat, érdemes magunkat egy viszonylag szigorú alvási menetrendhez szoktatni. Lefekvés és felkelés közel azonos időpontban, ügyelve arra, hogy lehetőleg ne nappal töltsük alvással az időt.
  3. Töltsünk minél több időt a szabadban, a természetben!
    Annak ellenére, hogy kedvünk lenne bezárkózni a lakásba és tavaszig ki sem mozdulni, a természetben töltött idő és mozgás hasznunkra válik, energetizál, jobb kedvre derít.
  4. Figyeljünk a táplálkozásunkra!
    Bár szénhidrátokra vágyunk, érdemes odafigyelni a bevitt kalória mennyiségére és a túlzott súlygyarapodás elkerülésére kialakítani egy olyan étrendet, amiben a szénhidrát – fehérje arány kiegyensúlyozott és elegendő zöldséget tartalmaz. Egy minimális súlygyarapodás természetesnek tekinthető a tél folyamán, ebből nem érdemes problémát csinálni. Szükség lehet vitamin és ásványi anyag utánpótlásra is. Szintén jó, ha tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavnak kimutatottan van antidepresszáns hatása
  5. Tanuljunk energiafelhasználást a természettől!
    Ne erre az időszakra tervezzük a legnagyobb energiabefektetést igénylő tevékenységeket! Újévi fogadalom ide vagy oda, az évnek nem ez a szakasza a legalkalmasabb az új tervek megvalósításához – a kezdéshez a kora tavasz energiái valók.
  6. Szervezzünk olyan programokat, ahol jól érezzük magunkat, olyan emberekkel, akiknek a jelenlétében feltöltődünk.

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna pszichológus
lelkizona.blog.hu