Gyümölcsfaültetési kisokos – 10 tipp az őszi ültetéshez

1427

Októberben és novemberben szerencsére még nem állnak be a téli fagyok, a kedvező talajhőmérséklet pedig ideális a kertbővítéshez. Na, de mire érdemes odafigyelni, milyen gyümölcsfákat célszerű beszerezni, hogy egész évben friss, zamatos gyümölcsöt szüretelhessen a család? Dr. Szabó Tibor, az Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa válaszol.

„Ilyenkor minél hamarabb hozzá kell jutni az oltványokhoz, hogy az ültetés még az erős fagyok előtt, legkésőbb novemberben megtörténjen, és a gyökeresedés a tél beállta előtt megindulhasson. Mindaddig ültethetünk, míg a hőmérséklet 0 fok alá nem süllyed, ugyanis a gyökerek igen fagyérzékenyek. Ha a megvásárolt csemetét nem tudjuk azonnal elültetni, teleltessük őket tavaszig. Ebben az esetben a fákat 60-70 centiméter mély árokban kell elhelyezni, földdel betemetni, jól meglocsolni, majd felkupacolni és vigyázni arra, hogy a vadak ne tegyenek kárt bennük” – mondja a szakértő.

asas taposas locsolas

Következzenek a tanácsok!

  1. Biokert vagy hagyományos kert?

A fajták kiválasztása előtt fontos eldönteni, hogy minimális, illetve permetezés nélküli biokertet vagy hagyományos kertet szeretnénk működtetni. Ha ugyanis biokertet tervezünk, akkor a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat célszerű megvásárolni, almánál ilyen a Florina, a Freedom, meggynél a Csengődi fajta.

  1. Milyen fák vannak a szomszédban?

Ha új kertet szeretnénk kialakítani, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok vannak a környéken. Például ha nincs mandula, vagy őszibarack, akkor felesleges ezt ültetni, mert valószínűleg nem él meg az adott körülmények között.

  1. Szezonális gyümölcsök egész évben

Érdemes egész évben gondoskodni a család egészségmegőrzéséről, és ennek megfelelően válogatni a gyümölcsfafajtákat is. Ha szeretnénk, hogy nyártól kezdve egészen őszig folyamatosan érjenek a gyümölcsök a kertben, lehet szamócával kezdeni, aztán jöhetek a bogyós gyümölcsök, a köszméte a málna, a ribiszke, majd folytathatjuk a sort a fás növényekkel.

  1. Talajminőség

Mielőtt beszerezzük a gyümölcsfaoltványokat, ellenőrizzük otthon a talajt. Ha nagyon agyagos, kemény, sűrű és levegőtlen, nagyobb gödröt kell ásni, és lazább talajjal, tőzeggel, egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen.

  1. A jól bevált fajták már bizonyítottak

Jó, ha a kezdő hobbikertész olyan fákat telepít, amelyek már bizonyítottak, nem célszerű a hangzatos, új nevekre hallgatni. A Magyar Kajszi, az összes Ceglédi-féle kajszi (pl. Ceglédi bíbor, Ceglédi óriás), az Idared és a Golden Delicious már rég bevált fajták, így nem okozhatnak csalódást.

  1. Figyeljünk a porzásokra!

Amikor keresünk egy fajtát, ne felejtsük el megkérdezni, hogy öntermékeny (önmagától tud megtermékenyülni), vagy kell hozzá porzó fajta. Az almánál és körténél minden fajtához kell porzó fajta, a legtöbb cseresznye fajtánál is – kivétel az érdi nemesítésű Sándor, a Paulus, a Petrus, az Axel (Alex) és a honosított Sumburst.

  1. Ne száradjon ki a földlabda!

Ha megvásároltuk a kisfákat, vigyázzunk a gyökereire. Szállításkor érdemes zsákba burkolni, esetleg fóliába helyezni, hogy ne érje a szél. Javasolt, ha ültetés előtt egy napig vízben áll, és ültetéskor, illetve utána bőségesen meglocsoljuk több alkalommal.

  1. Vágjuk vissza a gyökereket!

Az ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy az a földbe helyezés után, a friss vágások mentén hamarább terjeszkedjen. Helyezzük a facsemetét a kiásott gödörbe, majd tapossuk a földet a gyökerekhez, hogy ne maradjon körülöttük levegő. Végül locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Felkupacolva, kis hantba rendezve egy karóval érdemes megtámasztani addig, amíg nem rögzül.

  1. A gyökér ne érintkezzen a trágyával!

Ha szeretnénk trágyázni a földet, amelybe ültetünk, figyelni kell arra, hogy a fa gyökerei ne érintkezzenek a trágyával. A trágya és a gyökérzet között egy legalább 20 cm-es földréteget kell képezni, máskülönben a gödör betemetése után a trágya elkezd bomlani és akár 60-70 °C-ra is felmelegszik, majd a vele érintkező gyökerek egyszerűen megfőnek.

  1. Válasszunk rezisztens fákat!

Ha szeretnénk könnyen kezelhető fákat beszerezni, amivel kevés baj adódhat, érdemes ellenálló fajtákat választani. A Florina, Freedom ellenálló almafajta típus.  A Starking és Gála például érzékeny a varasodásra, a Jonatán fogékony mind a lisztharmatra és a varasodásra is.