Újjáépült a támfal: Megoldódik a Zöldfa köz problémája

1408

Egy két évvel ezelőtti káresemény következményeinek elhárítására és a további romlás megelőzésére került pont a napokban. Ráadásul még a jövőre is figyeltek a kivitelezők.

“Még 2014. őszén, egy nagy esőzés hatására a solymári Zöldfa közben, a patakban a vízszint kritikus mértékben megemelkedett, és egy 100 méteres szakaszon kilépett a medréből. A kizúduló víz több ingatlant elöntött,a Mátyás király utca melletti részen pedig leszakította a partfalat. Mivel tartani lehetett attól, hogy a partfal tovább omlik és ezzel veszélyezteti az ott levő lakóépületeket is, végleges megoldást kellett találni a patak mederben tartására és a föld megállítására. Ezt a nagy munkát azonban az önkormányzat saját erőből nem tudta volna elvégezni, így pályázatot nyújtottunk be 90 százalékos vis maior támogatásra”  – mondta el Dr. Szente Kálmán polgármester.

A Belügyminisztérium Pince- és Partfalveszély-elhárítási Szakértői Bizottsága és a Pest Megyei Kormányhivatal Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vis Maior ellenőr a helyszínt megvizsgálta és a benyújtott vis maior kérelmet támogatásra javasolta. A helyreállítás teljes költsége bruttó 41 039 288 forint volt, melyből az államtól kapott támogatási összeg 36 935 359 forint. Így Solymárnak alig 4 millió forintjába került ez a védmű, melynek mentén a rendezési terv szerint egyszer majd a gyalogosforgalom számára járda is épül.