„Minden pillanata élmény volt” – Egy olaszországi vendéglátóipari kurzus tanulságai

1788

Tihanyi-Kovács Erikáról, az ötgyerekes édesanyáról akkor hallhattunk utoljára, amikor nyáron lemondott a nagycsaládosok helyi szervezetének elnökségéről. Ám az élet nem áll meg. Egy Erasmus-pályázatnak köszönhetően nemrég Olaszországban vehetett részt egy vendéglátóipari szakoktatói továbbképzésen, ahonnan lelkesen, sok-sok tervvel érkezett haza.

img_6472 img_6206

„Van Zsámbékon egy kis tankonyhám, ezért a most tanultakat ott tudom majd kamatoztatni – meséli. – Azt tervezem, hogy ne csak érdeklődők tanuljanak ott főzni, hanem később profi szakácstanfolyamokat is tarthassak. A olaszországi kurzus hatalmas élmény volt. Leginkább az a szenvedély fogott meg, ahogy vendéglátóink a saját szakmájukról beszéltek. Ezt és a hihetetlen önbizalmat mi, magyarok is megtanulhatnánk tőlük. Sokszor a mi termékeink vagy szolgáltatásaink sem rosszabbak, csak valahogy nem tudjuk úgy eladni magunkat, ami ott viszont természetes. Fontos tapasztalat volt még, hogy egy gazdaságban igyekeznek mindent maguk előállítani, az állatok takarmányától a kész élelmiszeripari termékekig. Vagy az, hogy a szállodák és boltok mindent a helyi, jól ismert termelőktől vásárolnak, és nem a hatalmas hipermarketekben.”

wp_20161011_08_14_42_pro_li

Erika a Facebookon részletesen leírta élményeit. Ebből is idézünk:

„Vasárnaptól szombatig egy képzésen vettem részt Olaszországban, Gradóban, ami egy csodás kis város, teli kis halászhajókkal, motorcsónakokkal és kis vitorlásokkal. Minden reggel 7-kor már reggeli volt, majd utána indultunk egy-egy családi vállalkozást megnézni. Ezekben mindig óriási szeretettel vártak minket. Betekintést nyerhettünk sok olyan üzembe, gyártási eljárásba, ahova egyébként soha nem jutottam volna el. Egy hét alatt voltunk sajtüzemben, ahol a takarmánytól az állatok tartásán keresztül a sajt és tejtermék készítésén túl még saját boltot és kis egy kis panziót is működtetett egy család: apa-anya-lány és vő. Isteni sajttálal és borral vártak minket, majd egy borgazdához mentünk, aki mesélt a termesztésről, a borszüretről, fejtésről stb. és megnézhettük a hatalmas gépeket, hordókat, majd utána egy fergeteges borkóstoláson vehettünk részt. Ott megtanultuk, hogyan kell megízlelni megállapítani egy borról, hogy milyen, mi van benne. Olyan szenvedélyes oktatásban volt részünk, hogy azt leírni nem is tudom:) Aztán jártunk egy sonkaüzemben, ahol 6800 darab sonka között sétálva tanultuk meg, hogy milyen módon és technikával készül az az isteni sonka, amit hajszálvékonyan kell tálalni és enni. Jártunk haltőzsdén is. Élmény volt látni, hogy a halászok kikötnek és már ládákben megpucolva, méretve válogatva rakják ki a halat, amik aztán bekerülnek a tőzsdére. Ott pedig licitálás alapján veszik meg a kereskedők és éttermek a halat. Így tényleg frissen kerülnek a boltba és az éttermekbe. Jártunk az oktatóiskolájukban, ahol magas színvonalon oktatnak. Az iskola egyik felében szálloda működik, az étterem Michelin-csillagos. Megnéztük a helyi Astoria szállodát, ami négycsillagos, és bejárhattuk a konyháját, éttermét. A hetedik emeleten lévő másik éttermében, ahonnan a tenger és az azon a szinten lévő nyitott medence látszódik, fogadtak minket pezsgővel és isteni szendvicsekkel, sós süteményekkel, fasírtokkal. Jártunk egy másik termelőnél is, aki zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozik, emellett bort termel és állatokat tart. Délelőttönként általában két gazdaságot néztünk meg. Délután mindig az oktatónkkal, Alessandróval főztünk azokból a nyersanyagokból, melyet délelőtt vásároltunk a gazdaságokban. Így a napunk abból állt, reggeli délelőtt gazdaságok megnézése kóstolóval, ebéd délután oktatás kóstolóval, este vacsi. Közben ebéd után volt egy óra pihenő, amikor bemehettünk a városba vagy tengerpartra. Este mire vége lett a vacsinak, már fél 10-10 óra volt, és reggelig tartott a szabad program. Minden pillanata élmény volt. Új tervekkel új élményekkel új ízekkel és energiával feltöltve ismét itthon vagyok, és ez most nagyon jó érzés:)”

img_6454 img_6192Benne lesznek a tévében!

November 2-án és 3-án az ATV Hazahúzó műsorában a nézők betekintést nyerhetnek Erika tankonyhájába, a Tündérkonyhába, ahol egy kalácssütés folyamatát kísérhetik figyelemmel.