Anyatárs: Para-mami

1309

Szülészeten.
Zárójelentés: enyhe nyaki, vállövi hypotonia.
Beutaló: fejlődésneurológiai osztály.
Én pedig csak sírtam, közben a háromnapos babámat szorongattam, mialatt a kórházi gyermekorvos szelíd hangon magyarázta, mi az izomtónus gyengeség, miért kell két hét múlva visszahoznom a kicsit a vizsgálatra…

Hazaérve bekapcsolt a para-mami üzemmód. Nézegettem a csöppséget, böngésztem az weboldalakat, próbáltam megérteni mi az az izomtónus gyengeség, és mivel lehet megszabadulni tőle. Mozaikszavakkal találtam szembe magam, mint a TSMT, a DSGM és asszonyok neveivel, például Anna Jean Ayres vagy Kulcsár Mihályné és olyan kifejezéseken akadt meg a szemem, mint idegrendszeri érettség, mozgásfejlődés. Számomra ismeretlen terepen bolyongtam.

Másnap meglátogatott a gyermekorvos és a védőnő, mindketten megnyugtattak, hogy a kicsi izomzata két hét alatt még változik, addig is mutattak néhány mesterfogást, hogyan masszírozzam, tornáztassam a babát. Gyorsan peregtek a napok, hamar a fejlődésneurológiai osztályon találtam magam, ahol az orvos, kedvesen annyit mondott: „Itt csodákat fog látni!” És így lett. Nemcsak a latinomat tornáztatta a vizsgálat, a 17 napos gyermekem is elképesztő dolgokat tett. Lépkedett az asztalon, fejecskéjével bólogatott, és ami a legelképesztőbb, hogy aprócska popsiján megült a doktor tenyerében. Nem hittem a szememnek. De a fülemnek is alig, mikor azt mondta „Minden rendben Anyuka!”

Micsoda megkönnyebbülés.

Idegrendszeri érettség, mozgásfejlődés, ezek a szavak zakatoltak a fejemben. Aztán néztem, ahogy fordul, kis idő elteltével kúszik, majd mászik, felül, végül feláll és elindul a fiam. Tetszett, mikor gőgicsélt, meglepett mikor gagyogott és büszke voltam mikor kimondta: hin-ta. Mégis olyan hihetetlen volt, hogy ezek szoros viszonyban állnak egymással.

Nemrég beszélgettem egy anyatárssal, aki három dologra világított rá a fentiekkel kapcsolatban:

  1. Annyit mozogjon a gyermek otthon/szabadban/kertben/játszótéren amennyit csak bír.
  2. Orvosok, védőnők figyelnek és vigyáznak ránk, a para-mami üzemmód lekapcsolható.
  3. Ha bármiben elbizonytalanodnék, lehetőleg ne az internet segítségével diagnosztizáljam a jelenséget, forduljak inkább a védőnőhöz.

Igyekszem. Nagyobb teret adok a gyermeknek, némi bútortologatással, gyerekzárral balesetmentes övezetet létesítettem a nappaliban és a konyhában, minimalizáltam a babakocsiba, illetve hordozóba szíjazott időt, és beszereztem egy halom ruhafoltot, ha stoppolni kellene a holmikat a kinti terepviszonyok miatt.