Német juhászok bevetésen

2208

A SolymárOnline nemigen ír könyvbemutatókról, most mégis kivételt teszünk a kutyabarátok, pontosabban a német juhászok kedvelői miatt. Megjelent ugyanis Kovács Violetta újságíró K9 Kommandó 2 című rendőr-, illetve kommandós kutyákról szóló riportkötete, melyben az öt éve megjelent első részt követően most újabb történeteket olvashatunk ezekről a nem mindennapi négylábúakról.

Kovács Violetta
Kovács Violetta

Gondolták volna, hogy egy kiképzett, profi kommandós kutya több mint 10 ezer dollárt (2,7 millió forintot) ér? Vagy hogy száz német juhász közül csupán egy alkalmas erre a különleges munkára? De azt is többnyire csak a szakmabeliek és a tenyésztők tudják, hogy az USÁ-ban dolgozó rendőrségi és terrorelhárító kutyák egytől egyig Csehországból származnak. Többek között ezeket is megtudhattuk a K9 Kommandó 2 című könyv bemutatóján. Az érdeklődésre jellemző, hogy a sajtótájékoztatót követő közönségtalálkozóra jókora tömeg zúdult be, ami jól láthatóan legalább olyan kíváncsi volt a megjelenő kutyákra és gazdáikra. A kíváncsiság érthető, hiszen nem minden nap találkozhat az ember profi bűnüldözőkkel, akik ráadásul úgy néznek ki, ahogyan azt a filmek alapján elképzeli az ember. Vízhányó Gábor és Skrek Roland, valamint a TEK kutyás csoportjának vezetője (az ő nevét szándékosan nem árulták el) kitartóan állták az érdeklődést és a záporozó kérdéseket, bár ez egyértelműen másfajta kihívás volt, mint amihez hozzászoktak.

maxresdefault

Most pedig következzen egy részlet a könyvből. „A kommandósok esküsznek arra, hogy a kutyáik tökéletesen érzik, mikor mennek éles bevetésre, és mikor csak tréningezésre. Ha már a gazdáik felveszik a bevetési egyenruháikat, magukra húzzák a golyóálló mellényeket, a fejükre teszik a kevlársisakokat, a kutyák szeme felcsillan, mert tisztában vannak vele, hogy akció következik. S bár szerencsére a sok éles helyzet ellenére a magyar terrorelhárítás egyetlen kutyájának sem kellett eddig még életét áldoznia a bevetések során, ez a legprofibb felkészítés mellett is bármikor bekövetkezhet. Amikor ugyanis a kutyát beküldik egy épületbe, még senki sem tudja, hogy a fegyveres elkövető vajon lőni fog-e rá. Egyedül a gyorsaságuk és a tapasztalatuk az, ami a kutyákat megvédi egy ilyen helyzetben. A képzések során külön figyelmet fordítanak ezekre, és a kommandósok elemzik azokat a helyzeteket is, amikor egy rendőrkutya a akciókban a bűnözők áldozatává vált. Mint azt a tragikus helyzetet is, amikor a novemberi párizsi merénylet során életét veszítette a francia terrorelhárítás egyik legjobb kutyája, Diesel. A szituáció sajnos védhetetlen volt. Ahogy a kutya beért a terroristák búvóhelyére, az egyik „fekete özvegy” meghúzta a derekára erősített bombaövet…”