Mikor hívjuk a polgárőröket?

1276

A szakemberek azt mondják: inkább száz vak riasztás, mint egy komoly. Ugyanakkor a polgárőrök energiája és ideje sem végtelen. Ezúttal egy tegnapi eset kapcsán jártunk annak utána, hogyan és milyen formában működjünk együtt a község biztonságán őrködőkkel.

Kezdjük a történettel, melyet olvasónktól kaptunk: „A mai napon késő délután, a lakótelepi szomszédság jelzése alapján tettem telefonos bejelentést a solymári polgárőrség ügyeleti számára arról, hogy egy férfi és egy nő sorra csönget be a PEMŰ-lakótelep lépcsőházainak lakásaiba, és ott gyanút keltő, valószínűleg házaló tevékenységet folytatnak. Én magam nem találkoztam személyesen a kérdéses személyekkel, de azt én is észleltem, hogy a lépcsőházunkban végigjárják a lakásokat, illetve az egyik lakót hosszan győzködték valamivel kapcsolatban, ezért értesítettem a polgárőrséget, és megadtam nekik, hogy utoljára melyik lépcsőházba látták bemenni a megadott személyleírású két embert. A telefonos értesítést követően a szolgálatvezető közölte: azonnal indul a megadott helyszínre, és néhány percen belül már a jelzett, Váci Mihály utcai lépcsőházból adott tájékoztatást arról, hogy ellenőrizte a bejelentésben megjelölt személyeket. Kiderült, hogy munkavállalási engedéllyel rendelkező, felmérést végző fiatalokról volt szó, akik igazolták magukat, így jogsértés gyanúja nem merült fel; ettől függetlenül a szolgálatvezető úr köszönetet mondott a bejelentésért. Egyúttal természetesen mi is köszönettel tartozunk Neki és a solymári polgárőrség szervezetének a gyors intézkedésért.”

„Az esetnek két tanulsága is van – tudtuk meg a megkérdezett biztonsági szakembertől. – Az egyik, hogy solymáriak rendkívül jó partnerek, ha a közbiztonsággal kapcsolatos együttműködésről van szó. Ebben az esetben 10 perc alatt kiértünk, és gyorsan végére jártunk, kikről is van szó. A másik, hogy az eredményességünk attól is függ, hogy híváskor mennyire pontos tájékoztatást kapunk. Ezért a következő adatok mindig elengedhetetlenek: kit, kiket, pontosan hol láttak, merre haladt, milyen ruházatot viselt, ha kocsival volt, akkor annak a leírása, valamint a rendszám. Ezek birtokában továbbra is hatékonyan tudunk dolgozni.”