Kiállítás és rendkívüli Kalandgyár Szegedi Katalin mesekönyv-illusztrátorral

4494

Októberben rendkívüli kalandgyári rendezvénnyel jelentkeznek a szervezők. A megszokott vasárnapi gyerekprogramot ezúttal szombaton tartják. Apropója pedig a népszerű mesekönyv-illusztrátor, Szegedi Katalin „Igaz mesék” című kiállításának megnyitója lesz, amely ugyancsak rendhagyónak ígérkezik. A művész ugyanis saját könyveiből mesél, melyek főszereplői a ládaszínházban meg is elevenednek. A gyerekek ezután kedvük szerint maguk festhetik ki a mesefigurákat.

a-kutSzegedi Katalin könyvei, színezői, képeinek nyomatai, sőt a rajzaival díszített medálok is megvásárolhatók majd a helyszínen. A művész az otthonról hozott könyveket is dedikálja majd.
Szegedi Katalin már gyerekkorában elhatározta, hogy márpedig ő mesekönyveket fog készíteni, és ehhez kisebb kitérőkkel egyenes út vezetett. Az akkor még Iparművészeti Főiskola alkalmazott grafika-könyvtervezés szakát végezte el, (mesterei Pálfi György és Árendás József voltak) és már 1991-ben a mesterképzős diplomafeladatában megjelentek a rá jellemző kedves, nagyon szerethető figurák, és az álomszerű háttér, amely szinte beszippantja a szemlélőt, nem enged el, amíg minden apró részletet fel nem fedezünk. Mindegyik történetnek sajátságos mesevilága van, rengeteg meglepő és mulatságos ötlettel. Szegedi Katalin tobzódik ezekben az ötletekben, ami kiterjed a technikai megoldásokra is, amikor talált tárgyakat, terméseket illeszt be kollázsaiba.                       „Egy-egy letört darabka vagy hámladozó festék mind-mind elődeink boldogságáról vagy szenvedéseiről mesél, én pedig megörökítem őket a rajzaimon, hozzáadva persze a saját ‘mesémet’. Így osztom meg a mai gyerekekkel a régebbi, letűnt korok szépségét, hiszen sokuknak nem adatott meg a lehetőség, hogy ilyen ódon tárgyakkal vegyék körül magukat” – vallja. És a forrás kimeríthetetlen, amit az általa illusztrált könyvek száma is bizonyít. Munkái nemcsak itthon népszerűek, Görögországtól Svédországon át Dél-Koreáig, sőt Amerikáig és Kínáig is ismertek. Itthon többször lett a Szép Magyar Könyv verseny első helyezettje, de számos külföldi elismerésben is részesült, 2005-ben Az Év Illusztrátora címet nyerte el. Az „Álomcirkusz”, a „Lenka” és a „Palkó” saját könyvei. Ezekben új területre merészkedve a meséket is ő írta. A két főszereplő bejárta az országot, sőt külföldre is eljutott, mindhárom könyvet számos nyelvre lefordították már. Sőt még bábok is készültek belőlük…de talán majd Kati személyesen mondja el a többit!

(És persze azt se felejtsük el, hogy aznap lesz 16-22h-ig a Könyvtárak éjszakája Solymáron!)

ladaszinhazkomarom1

Új sorozat, kicsiknek és nagyoknak!

“A most következő évadban szeretnénk kicsit kitekinteni Solymár határain túlra, legalábbis ami a képző- (és ipar-) művészetet illeti. Ha nem is az otthoni karosszékek elé, de ide, a művelődési házba hozzuk a látnivalót, így nem kell “beutazniuk”. Ráadásul érdekességképpen direkt az alkalmazott művészet háza táján nézhetünk szét, azaz olyan alkotásokat mutatunk be, amelyek valamilyen funkciót is betöltenek, az esztétikumon, vagy a művész gondolatainak kivetítésén túl. Szeretnénk láttatni, hogy mi van a kész termék létrehozása mögött, hogyan készül a mű, mi inspirálja a művészt, milyen szempontokat kell figyelembe vennie. Ezért is adtuk a “Műhelytitkok” címet a sorozatnak. Mindez nemcsak a felnőtt közönséget érdekelheti –, akik nagy szerepet játszanak abban, hogy jó példát mutatnak –, de a művészet új oldalát ismerteti meg a fiatalokkal, gyerekekkel is, akik szeretnek rajzolni, talán iskola-, vagy pályaválasztás előtt állnak. A művelődési ház fontosnak tartja az együttműködést a helyi iskolákkal, hiszen programjainkkal segíthetünk szélesíteni a gyerekek ismereteit, látókörét, színesíteni a tananyagot. Nagy örömünkre talán már kezd kialakulni az osztályok szervezett tárlatlátogatása. Mi pedig igyekszünk valami ösztönző módszert kitalálni, ami érdeklődésre, vagy egyáltalán idejövésre csábítja a tanulókat” – mondja Jármy Éva, a program szervezője.