Változnak a tervezett budapesti olimpia helyszínei

1522

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén megváltoztatta a 2024-es budapesti olimpia tervezett helyszíneinek némelyikét, így néhány sportesemény Solymárhoz is közelebb kerülhet majd, amennyiben Magyarország rendezi a játékokat.

A változtatások között szerepel például, hogy a Testvérhegy helyett a Hármashatár-hegyen tartanák a mountain bike versenyeket, az ökölvívás pedig a Hungexpo helyett az Óbudai-szigeten kapna helyet, az evezősversenyek Szeged helyett az Olimpiai park területén lennének. Az olimpia nyitó- és záróünnepségét a javaslat szerint az Olimpiai park helyett a Puskás Ferenc Stadionban rendeznék meg.

A kedvezőbb utóhasznosítási lehetőségek alapján a sajtóközpont új tervezett helyszíne a Hungexpo területe, itt a csarnokok az olimpia után rendezvény- és konferenciapavilonokként hasznosíthatók. Az eredeti koncepció szerint négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata alapján három médiafalut elegendőnek tartanak a médiaszálláshelyek kiszolgálására.

Hol tart a pályázás folyamat?

A jelenlegi, 2. szakasz még hátralévő eseményei:

  • 2016. október 7.: el kell juttatni a NOB-hoz a második pályázati dokumentációt az irányításról, jogi háttérről és költségvetésről.
  • 2016 decembere: a végrehajtó bizottság lezárja a második szakaszt. Értékeli az okmányokat és megnevezi, kik jutnak tovább a harmadik szakaszba.

3. szakasz:

  • 2017 januárja: az utolsó szakaszra kért pályázati összeg (150 ezer dollár) befizetése.
  • 2017. február 3.: el kell juttatni a NOB-hoz a harmadik pályázati dokumentációt a játékok pontos lebonyolításáról, élményekről és a helyszínek hagyatékáról.
  • 2017. február–június: az értékelő bizottság helyszíni látogatásai, erre a pályázók reagálhatnak.
  • 2017 júliusa: a NOB közzéteszi az értékelő bizottság jelentését.
  • 2017 júliusa: a pályázók a NOB-tagságnak nyújtanak tájékoztatást.
  • 2017 szeptembere: a pályázó városok utolsó prezentációja a NOB limai közgyűlésén, az utolsó értékelő összegzés, a 2024-es játékok rendezőjének kiválasztása.